Με τον κωδικό «έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» προχωρούν πλέον στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να παρουσιάσουν το εναλλακτικό σχέδιο τυχόν εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως υπογραμμίζουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησαν σε μπαράζ τοποθετήσεων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αυτό το εναλλακτικό σενάριο δεν αποτελεί «στόχο» του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει στην αναζήτηση «τρίτου δρόμου» εξόδου από το Μνημόνιο αλλά εντός του ευρώ.

Οπως ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), ο οποίος έχει και το γενικό πρόσταγμα για την κατεύθυνση της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για εκείνο που υπερβαίνει τις δικές μας επιλογές ή επιθυμίες».

Περίπου στην ίδια γραμμή εμφανίστηκαν και άλλα στελέχη όπως ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο στην «Αυγή», αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η μετατόπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την ευρωσκεπτικιστική πλευρά εκτονώνει εν μέρει και τις σφοδρές αντιδράσεις της εσωκομματικής μειοψηφίας, κορυφαίο στέλεχος της οποίας τη χαρακτήριζε «αξιοπρεπή».

Υπενθυμίζεται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης, Νταβανέλος και ορισμένες συνιστώσες) ζητεί με ένταση να υπάρξει οριοθέτηση της γραμμής, η οποία θα φτάνει μέχρι το σενάριο επιστροφής της δραχμής, κάτι που προς το παρόν εξακολουθούν να «ξορκίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τη γραμμή στον «θολό ευρωσκεπτικισμό», όμως, η ηγετική ομάδα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις οικονομολόγων όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος διατηρεί και στενή συνεργασία με το κυπριακό ΑΚΕΛ.

Ο κ. Λαπαβίτσας με άρθρο του επίσης χθες στην «Αυγή» τάχθηκε άλλη μία φορά υπέρ της σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, «να μη φοβηθεί τον ριζικό αποχωρισμό».

Η κάθε πλευρά αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου.