Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τοποθετήσεις του περί αριστερής κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες από τη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας σε κομματική συνεστίαση στη Θεσσαλονίκη, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του, συμπεριλαμβάνοντας τη λαϊκή Δεξιά και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

«Βγήκε ριζοσπάστης και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974» σχολίασε δηκτικά, ενώ διαχώρισε σαφώς τη θέση του ΚΚΕ από τις προτάσεις για κυβερνητικές συμμαχίες κομμάτων. «Ή με το κεφάλαιο ή με την εργατική τάξη. Ή με τα μονοπώλια ή με τον λαό.

Αυτή είναι η πρόταση κοινωνικής συμμαχίας του ΚΚΕ που απευθύνεται στους πάντες» είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σε ό,τι αφορά το επικείμενο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως αρχίζει με τις καλύτερες προοπτικές καθώς το 96% των μελών του κόμματος και το 95% των μελών της ΚΝΕ έχουν ψηφίσει τις θέσεις, το πρόγραμμα και το καταστατικό στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου ασκήθηκε κριτική και πως διατυπώθηκαν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Αλλωστε, η ίδια έκανε λόγο για «σοκ των εκλογικών απωλειών» που δημιούργησε προσδοκίες στους πολιτικούς αντιπάλους ότι το ΚΚΕ θα έχανε τον βηματισμό του ενώ δήλωσε πως δεν την ενοχλεί να μιλήσει για «εκλογική ήττα» του κόμματος.

Ωστόσο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΚΚΕ που, όπως είπε, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να υποβαθμίσει τις όποιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως η μετά το συνέδριο εποχή είναι δύσκολη και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ σε ετοιμότητα, επισημαίνοντας πως θα αναλάβουν όλοι βαριές ευθύνες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ. Το Σάββατο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ περιόδευσε στη Χαλκιδική και συναντήθηκε στην Ιερισσό με εκπροσώπους των επιτροπών που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή.

Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στη μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και υποστήριξε πως οι εξορύξεις θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και σε παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η αλιεία και η μελισσοκομία.

Παράλληλα τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους και κάλεσε τους κατοίκους που αντιδρούν και τους εργαζομένους στα μεταλλεία να αγωνιστούν ενωμένοι «ενάντια στη λεηλασία της περιοχής».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιτροπών ζήτησαν τη στήριξη του κόμματος στους αγώνες τους και την παρέμβαση του ΚΚΕ ώστε να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία εις βάρος των κατοίκων που αντιδρούν.