Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη πολυμελούς κυκλώματος εκβίασης και τοκογλυφίας που δρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα κυκλώματα της λεγόμενης «μαφίας της Θεσσαλονίκης», που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Ιανουάριο σε γιγαντιαία επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών.

Ως μέλη αυτού του κυκλώματος, η δράση του οποίου φθάνει πρώτη χρονικά στις αίθουσες του Κακουργιοδικείου, κατηγορούνται συνολικά 23 άτομα, μεταξύ αυτών τρία αδέλφια που φέρονται ως «εγκέφαλοι» του και είναι οι μόνοι που κρατούνται προσωρινά. Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα κατηγορείται κι ένας αστυνομικός, που μετά τη σύλληψή του είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά και η μητέρα των φερόμενων ως «αρχηγών» της σπείρας. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που εξέδωσε παρέπεμψε σε δίκη κι έναν εφοριακό της ΔΟΥ Καλαμαριάς, ο οποίος όμως έχει ήδη πεθάνει.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα φέρεται να εκβίαζε πάνω από 30 επιχειρηματίες νυχτερινών μαγαζιών από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, αποκομίζοντας τοκογλυφικά κέρδη, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ για το διάστημα από το 2001 μέχρι το 2012.

Κατά την εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων διαπιστώθηκε η απουσία αρκετών φερόμενων ως θυμάτων του κυκλώματος. Ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης, για τον οποίο το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του, ενώ ζητήθηκε να κληθεί για να καταθέσει κι ο τηλεπαρουσιαστής Αντώνης Κανάκης. Ο πρώτος, σύμφωνα με το βούλευμα, φέρεται να δανείστηκε ποσό ύψους 250.000 από την εγκληματική οργάνωση για τη διοργάνωση συναυλίας, ενώ ο δεύτερος φέρεται να πλήρωνε στο κύκλωμα διάφορα χρηματικά ποσά ως «προστασία» σε τρία νυχτερινά μαγαζιά στα οποία εμφανίζεται να είναι συνιδιοκτήτης.

Για «εθιμικό δίκαιο» έκανε λόγο ο βασικός μάρτυρας – αστυνομικός, περιγράφοντας την «προστασία» που «πουλούσαν» τα μέλη του κυκλώματος στους ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών. Όπως κατέθεσε ο ίδιος, μετά την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου βρέθηκαν σε λογαριασμούς δύο εκ των κατηγορούμενων αδελφών «αδικαιολόγητα» ποσά, αντιστοίχως, ύψους 386.000 και 651.000 ευρώ.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η δίκη για το μεγάλο κύκλωμα της «μαφίας της Θεσσαλονίκης», με «εγκέφαλο» γνωστό επιχειρηματία της νύχτας, προσδιορίστηκε για τις 13 Μαΐου, ενώ οι δίκες για τα υπόλοιπα δύο κυκλώματα δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.