Τους αιώνιους φοιτητές που θα χάσουν από το ερχόμενο έτος τη φοιτητική ιδιότητα έβαλαν μπροστά οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι στην προχθεσινή τους σύνοδο ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η αυτοδίκαιη διαγραφή όσων έχουν υπερβεί κατά πολύ τα κανονικά έτη φοίτησης, γιατί θα πρέπει να διαγραφεί ο ένας στους τρεις φοιτητές από τα πανεπιστήμια της χώρας!  «Η σύνοδος επαναλαμβάνει τη διαφωνία της στην αυτοδίκαιη διαγραφή που παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά στο 1/3 των φοιτούντων. Απαιτούνται άμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις», τόνισαν σε ανακοίνωση της συνόδου τους.
Οι πρυτάνεις, που εξακολουθούν να αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, διαπίστωσαν επίσης - για μια ακόμη φορά - «αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους λειτουργίας και απορρύθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου» κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ έκαναν λόγο για σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ αφενός των πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου και αφετέρου των νεοεκλεγέντων Συμβουλίων των ιδρυμάτων και ζήτησαν τροποποίηση του νόμου ως προς το ζήτημα αυτό.
Σημειώνεται πάντως ότι οι εκτιμήσεις των πρυτάνεων διαφέρουν από αυτές που έχουν οι πρόεδροι των Συμβουλίων Διοίκησης, οι οποίοι στην πρώτη δική τους συνάντηση πριν από λίγες ημέρες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να παραμείνει ο νόμος-πλαίσιο «σταθερός χωρίς παρεμβάσεις και να κριθεί "εν λειτουργία" ούτως ώστε έπειτα από εύλογο χρονικό διάστημα να αξιολογηθεί και τα τυχόν αδύνατα σημεία να διορθωθούν, τα δε θετικά να ενισχυθούν».
Ποιοι διαγράφονται το 2014. Σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο, από το 2014 χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι στο τέλος του 2012 συμπλήρωσαν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων απ' όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα.
Αυτό σημαίνει ότι διαγράφονται όσοι πέρυσι συμπλήρωσαν 9 η περισσότερα έτη (σ.σ. για 4ετείς σπουδές), δηλαδή έχουν εισαχθεί το 2003-2004 ή και νωρίτερα.  
Επίσης, από το 2015 χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι φοιτητές συμπλήρωσαν στο τέλος του 2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα. Ακόμα, οι φοιτητές που συμπλήρωσαν στο τέλος του 2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης απ' αυτήν που προαναφέρθηκε θα θεωρηθεί ότι απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση 8 ετών για 4ετείς σπουδές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από