Σε κρατικοποίηση οδηγείται στο μεγαλύτερο τμήμα του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς χθες πάγωσε, ύστερα από δραματικές διαβουλεύσεις και υπό την πίεση της τρόικας, το ντιλ Εθνικής και Eurobank.

Οπως έγινε γνωστό, πλέον οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν –όπως ζητούσε η τρόικα –σε χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις, τις οποίες θα καλύψει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το κράτος. Κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγές, άμεσα ή αργότερα, στις διοικήσεις τους.

Η απόφαση προκάλεσε αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, καθώς –μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων –το θέμα των τραπεζών και των καταθέσεων έχει γίνει εξαιρετικά «ευαίσθητο».

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το υπουργείο Οικονομικών έδωσαν διαβεβαιώσεις χθες ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως εξασφαλισμένες, όπως και η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η κρατικοποίηση δρομολογήθηκε ύστερα από επιστολές που έστειλαν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις οποίες ανέφεραν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το προβλεπόμενο 10% της αύξησης κεφαλαίου τους από ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής τους και γίνεται, έτσι, κύριος μέτοχός τους.

Η ίδια υψηλόβαθμη πηγή θέλησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην οριστικοποιηθεί το διαζύγιο, το οποίο προεξοφλούσε χθες η τραπεζική αγορά, λέγοντας ότι «όσες διαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα ισχύουν, απλώς αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες, μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον». Και προσέθεσε: «Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Είχε προηγηθεί με ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανέφερε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις 4 λεγόμενες συστημικές τράπεζες θα ολοκληρωθεί κανονικά, προ του τέλους Απριλίου, ότι συγκαλούνται άμεσα γενικές συνελεύσεις και ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Οπως είναι γνωστό, η Εθνική και η Eurobank ζητούσαν χρονική αναβολή για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη συγχώνευσή τους και να προχωρήσουν μετά στην ανακεφαλαιοποίηση. Κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς που βρισκόταν χθες σε αναβρασμό, οι αιτιάσεις που προέβαλε η τρόικα για να μην προχωρήσει το ντιλ ήταν ότι θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια από αυτά που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία είναι περίπου 11 δισ. ευρώ για την Εθνική και 6,6 δισ. ευρώ για την Eurobank. Η τρόικα επισήμανε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να εξαντλήσει το μαξιλάρι των 5 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει στη συγκεκριμένη συγχώνευση και δεν ήθελε να ρισκάρει με τίποτα μια επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας σε μια τέτοια στιγμή.

Επιπλέον ανέφερε ότι το σχήμα που θα προέκυπτε θα ήταν υπερβολικά μεγάλο για να μπορέσει να βρει αγοραστή στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που χρηματοδοτεί τις ανακεφαλαιοποιήσεις (με κονδύλια της τρόικας) προβλέπεται να επιδιώξει την πώληση των μετοχών του σε τρία χρόνια, καθώς δεν είναι σκοπός του να μετατρέψει για πάντα το τραπεζικό σύστημα σε κρατικό.

ΣΥΣΚΕΨΗ. Το θέμα κυριάρχησε χθες στην απογευματινή τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Η κυβέρνηση εμφανιζόταν μέχρι χθες να υποστηρίζει θερμά την ολοκλήρωση του ντιλ, ενώ και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ.

Τελικά, η κυβέρνηση δέχθηκε να κάνει πίσω, θέλοντας προφανώς να ξεμπλοκάρει και την όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για την οποία χθες εξέφραζε μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Εφόσον τελικά επισημοποιηθεί το διαζύγιο, θα είναι η πολλοστή αποτυχημένη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή», μετά τις προηγούμενες προσπάθειες με συμμετοχή της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.