Η «πολύ μικρή, έως ελάχιστη, πρόοδος σε όλα» που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, ευθύνεται για την αναβολή που δόθηκε στο ραντεβού της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα του Σαββάτου.

Ετσι, πλεον η εκταμίευση της δόσης του πρώτου τριμήνου ύψους 6 δισ. ευρώ τοποθετείται στο Eurogroup της 13ης Μαΐου, ενώ η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να εξασφαλίσει τουλάχιστον την εκκρεμή δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ ευρώ, εντός του Απριλίου.

Παρόλα αυτά, η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να γίνει κανονικά.

Ειναι πιθανό, εφόσον υπάρξει πρόοδος, να ακολουθήσει το απόγευμα της Κυριακής και συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής.
 
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στην οποία μετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ακολούθησε, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τα αγκάθια

Οπως προκύπτει από ενημέρωση στελέχους του οικονομικού επιτελείου, τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ειναι το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο και η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

«Το μεγάλο θέμα είναι το Δημόσιο», σημείωσε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι η τρόικα περιμένει και επιμένει στον στόχο των 25.000 απομακρύνσεων, ενώ οι 1.000 επίορκοι που θα απολυθούν δεν είναι παρά μια επιμέρους παράμετρος της διαπραγμάτευσης, «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα εξετάζει τις επιπτώσεις από τη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου μεγέθους φορέα.

Η κυβέρνηση επιμένει οτι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα ως προς το έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Επίσης, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι εξετάζεται η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός νέου πόλου. Mετά την απορρόφηση των κυπριακών Τραπεζών από την Πειραιώς, «κάποιος πρέπει να απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank», σημείωσε.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν ώς τις 20 Μαίου, οπότε και λήγει ένα ομόλογο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επεσήμανε οτι η κυβέρνηση ειναι κοντά στο να το κλείσει.

Τέλος, η τρόικα εξακολουθεί να μελετά κατά πόσον ειναι αξιόπιστη η πρόταση της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από