Οι αρχές της Σαγκάης άρχισαν να σφαγιάζουν κοτόπουλα και άλλα πτηνά μετά το θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου από τον ιό της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 στη χώρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, σήμερα Παρασκευή την προσωρινή απαγόρευση της πώλησης ζωντανών πουλερικών στις αγορές της Σαγκάης σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9.

«Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σου Γουέι, εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών.

Από τον ιό Η7Ν9 έχουν μολυνθεί 14 άνθρωποι στην ανατολική Κίνα από τους οποίους οι έξι πέθαναν, οι τέσσερις από τους οποίους στη Σαγκάη.

Όλα τα πτηνά στην πτηνοτροφική μονάδα Χουσάι της περιοχής Σονγκτζιάνγκ της πόλης, θα σφαγιαστούν για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, μετά τον εντοπισμό του ιού Η7Ν9 σε περιστέρια.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφονται κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο ένας ασθενής στη Σαγκάη που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης μετά την επαφή του με ασθενή της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, τέθηκε σε καραντίνα.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επιφυλακή σχετικά με μια νέα μορφή της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει διεργασίες για τη δημιουργία εμβολίου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποβεί αναγκαίο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στην Ιαπωνία φοβούμενες τυχόν εξάπλωση, κυρίως, από την περιοχή της Σαγκάης, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα.

Τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Κίνα είναι τα πρώτα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της νέας μορφής του ιού, που προξενεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του CDC, Τομ Σκίνερ, δήλωσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

Η υπηρεσία έχει αρχίσει να εξετάζει τις πληροφορίες της γενετικής αλληλουχίας της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας τροποποιημένης εκδοχής του ιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη δημιουργία εμβολίου.