Δυσλειτουργία στη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών με Αids, εκείνων που λαμβάνουν αυξητικές ορμόνες αλλά και των παιδιών με αιμορροφιλία, προκύπτει μετά την ασάφεια στον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τη χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων.

Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς τα σκευάσματα αυτά εξαιρέθηκαν από τη λίστα φαρμάκων «υψηλού κόστους», των οποίων η διακίνησή τους περιορίζεται στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Το αποτέλεσμα είναι η χορήγησή τους να βρίσκεται στον αέρα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρο Αμπατζόγλου, απαγορεύεται δια νόμου η χορήγησή τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ να αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις νοσοκομείων που έχουν διακόψει την εκτέλεση σχετικών συνταγών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σήμερα έγινε άρση στο…εμπάργκο χορήγησης φαρμάκων αντιρετροϊκών φαρμάκων από το νοσοκομείο της Ρόδου, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας και σχετική απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας

Αντίστοιχα, το φαρμακείο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» χορηγεί φάρμακα σε μικρούς ασθενείς, όταν η κατάσταση της υγείας είναι κρίσιμη –π.χ. παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ή πάσχουν από αιμορροφιλία (διαταραχή που εμποδίζει την πήξη του αίματος). Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις αυξητικές ορμόνες, όταν η έναρξη ή η συνέχιση της θεραπείας δεν εκτιμάται ως κρίσιμη.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα που έχει προκύψει και αναζητά άμεσα λύση.