Η χιονοστιβάδα των διεθνών αντιδράσεων μετά τις αποκαλύψεις για τον τρελό χορό τρισεκατομμυρίων (25 υπολογίζονται συνολικά) που έχουν κρυφτεί σε οφσόρ εταιρείες στους φορολογικούς παραδείσους συνεχίζεται, αποκτώντας νέες διαστάσεις.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ικανοποιημένος για τη γνωστοποίηση των ταυτοτήτων χιλιάδων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους επειδή, όπως είπε, αυτό θα συμβάλει στη διάλυση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που η Κύπρος έδειξε ότι έχει μειονεκτήματα.

Η ΠΙΕΣΗ. «Χαίρομαι γι’ αυτή την έρευνα, που θα αυξήσει την πίεση», δήλωσε αναφερόμενος στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εφημερίδες από 48 χώρες, μεταξύ των οποίων «ΤΑ ΝΕΑ» για την Ελλάδα. «Είναι εύκολο να διατυπώνονται απαιτήσεις, αλλά είναι τρομακτικά επίπονο να επιτευχθεί η συνεργασία όλων των χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η Γερμανία αποφάσιζε να τηρήσει αυστηρότερη στάση με τους φοροφυγάδες «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αδικήματα παρά μόνο εάν λάβουμε ενημέρωση, καθώς εξαρτώμεθα από τη συνεργασία των άλλων, κυρίως των τραπεζών. Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε, απηχώντας και τις απόψεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ ο οποίος δήλωσε ότι «οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο δεν χρησιμεύουν σε τίποτε, η απάτη συνεχίζεται αλλού».

Στη Γερμανία πάντως συνεχίζεται ο σάλος για την Ντόιτσε Μπανκ, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη είχε ιδρύσει για «καλούς» πελάτες της έως το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες-«μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστοί ούτε οι ιδιοκτήτες των εταιρειών ούτε η επιχειρηματική τους δράση, όμως υπολογίζεται ότι η δραστηριότητα της Ντόιτσε Μπανκ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο της USB, η οποία φέρεται να έχει ιδρύσει έως και 2.800 οφσόρ εταιρείες για πελάτες της. Εκπρόσωπος της Ντόιτσε Μπανκ ανέφερε ότι η τράπεζα «προσφέρει υπηρεσίες σε πλούσιους πελάτες όταν αυτοί ακολουθούν τους φορολογικούς κανόνες». Οι γερμανοί δημοσιογράφοι, πάντως, εντόπισαν διαφημίσεις της εταιρείας όπου γνωστοποιεί τη συνεργασία της με φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Καϊμάν ή ο Μαυρίκιος, προσφέροντας «μια ποικιλία επαγγελματικών υπηρεσιών ανάλογα με τους οικονομικούς σας στόχους».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως παρά τις καταγγελίες γερμανών αξιωματούχων για τους φορολογικούς παραδείσους, το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει εκεί τη δράση της Ντόιτσε Μπανκ ενώ επιτίθεται σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ελβετία που κάνουν ανάλογες κινήσεις. Μάλιστα με χθεσινή της συνέντευξη στο «Σπίγκελ» η Ελκε Κόνιγκ, επικεφαλής της Αρχής Οικονομικής Εποπτείας, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί εάν υπήρξαν τράπεζες που συστηματικά παραβίαζαν ή βοηθούσαν άτομα να παραβιάσουν τους φορολογικούς νόμους.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται και η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία, καθώς πολλά από τα στοιχεία της έρευνας αφορούν οφσόρ στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Χθες ενεπλάκη στο σκάνδαλο και ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Μπιντζίνα Ιβανισβίλι, καθώς και πολλοί γνωστοί πολιτικοί και επιχειρηματίες από το Πακιστάν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία. Τα βρετανικά αυτά νησιά φιλοξενούν 400.000 εταιρείες, δηλαδή 13 εταιρείες αντιστοιχούν σε κάθε νόμιμο κάτοικο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων!

ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η εμπλοκή της βρετανικής αποικίας στην Καραϊβική στη διαρροή κεφαλαίων διεθνώς φαίνεται ότι προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, καθώς χθες ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που συμμετέχουν σε αυτήν δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις «λερώνουν το πρόσωπο της Βρετανίας». Ο λόρδος Οκσοτ, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είπε: «Πώς μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να καλεί τους G8 να αναγκάζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους όταν εμείς αφήνουμε τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους να χρησιμοποιούν τον βρετανικό νόμο και τη βρετανική προστασία για να απορροφούν δισεκατομμύρια βρώμικου χρήματος;». Και κατέληξε: «Πόση βρετανική οικονομική βοήθεια που στέλνουμε σε διεφθαρμένες χώρες όπως το Πακιστάν καταλήγει σε τράπεζα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων;».

Η διάσταση του θέματος στη Βρετανία διογκώνεται καθώς χθες έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 175.000 βρετανικές επιχειρήσεις έχουν διευθυντές που διαμένουν σε υπεράκτιες περιοχές όπως το Ντουμπάι, οι Σεϋχέλλες, τα νησιά Τσάνελ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νησί Μαν, που βρίσκεται στην ιρλανδική θάλασσα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι καταχωρισμένες 47.161 βρετανικές εταιρείες με διευθυντές από το νησί –δηλαδή μία εταιρεία για κάθε ενάμιση κάτοικο!

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες οφσόρ εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που προσπαθούν να κρύψουν χρήματα προέρχονται από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Ρωσία. Μεταξύ των χιλιάδων ιδιοκτητών οφσόρ εταιρειών ξεχωρίζουν γνωστά ονόματα όπως ο εκλιπών γερμανός πλεϊμπόι Γκούντερ Σακς, πρώην σύζυγος της Μπριζίτ Μπαρντό, ο ρώσος ολιγάρχης Μιχαήλ Φρίντμαν, η Ιμέε Μάρκος, κόρη του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος, οι κόρες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ και πολλοί άλλοι.

–>