Η λοίμωξη του αναπνευστικού που ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό τον Νέλσον Μαντέλα έστειλε τον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και πάλι στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τού χορήγησαν θεραπεία στην οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, οι γιατροί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη θεραπευτική αγωγή λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του Μαντέλα, την κατάσταση του οποίου συγγενής του χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική».
Ο τιμημένος με Νομπέλ ηγέτης εισήχθη σε νοσοκομείο της Πρετόριας το βράδυ της Τετάρτης. Η τελευταία πολυήμερη –18 ημέρες –νοσηλεία του Μαντέλα ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, πάλι για επιπλοκές της ίδιας υποτροπιάζουσας πνευμονικής λοίμωξης. Ο Τζέικομπ Ζούμα ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον εθνικό ήρωα, σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. «Καλούμε τον νοτιοαφρικανικό λαό και όλο τον κόσμο να προσευχηθεί για τον αγαπημένο μας Μαντίμπα (όπως αποκαλούν τον Μαντέλα τα μέλη της φυλής του) και για την οικογένειά του. Εχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ιατρική ομάδα και ξέρουμε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να αποκατασταθεί η υγεία του», δήλωσε. Ευχαρίστησε τα ΜΜΕ και το κοινό επειδή σέβονται τον Μαντέλα και την οικογένειά του.

Ο Μαντέλα, που έχει περάσει 27 χρόνια στη φυλακή για τον αγώνα του εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, είναι ο πιο αγαπητός ηγέτης στη Νότια Αφρική και το όνομά του έχει δοθεί σε πολλά κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία, ενώ το πρόσωπό του κοσμεί τα χαρτονομίσματα. Ανθρωποι σε όλη τη χώρα εξέφρασαν την αγωνία για την υγεία του και σε πολλά σχολεία τα παιδιά έγραψαν πανό με τις ευχές τους. Πρόσφατα ένας από τους στενούς φίλους του Μαντέλα αποκάλυψε ότι η υγεία του έχει καταρρεύσει, περισσότερο από όσο ήταν γνωστό. «Η οικογένειά του δεν μιλάει γι’ αυτό, όμως χάνει τη μνήμη του», δήλωσε ο Μακ Μαχαράζα που ήταν συγκρατούμενός του, αργότερα έγινε υπουργός της κυβέρνησής του και τώρα είναι μέλος της επιτροπής που προετοιμάζει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν μετά τον θάνατο του Μαντέλα –μια διαδικασία που, όπως παραδέχθηκε, γίνεται «με ψιθύρους», για να προσθέσει: «Ολοι θέλουμε να μείνει μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη, αλλά όσο κρατάει τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Ο άνθρωπος βέβαια είναι αγωνιστής», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στο σπίτι όπου βρίσκεται υπό 24ωρη ιατρική παρακολούθηση ο Μαντέλα δεν μπορούσε να περπατήσει ούτε να στρέψει το κεφάλι του, ενώ με δυσκολία τον αναγνώρισε.