Οι δικηγόροι υπεράσπισης του 25χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 12 ατόμων σε κινηματογράφο του Ντένβερ των ΗΠΑ, φέρεται να κατέθεσαν στο δικαστήριο προσφορά σύμφωνα με την οποία ο Τζέιμς Χολμς διατίθεται να δηλώσει ένοχος για τις πράξεις του.

Η παραδοχή αποσκοπεί στην επιβολή της ισόβιας φυλάκισης αντί της θανατικής καταδίκης, όπως αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.

Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμα απαντήσει στη συγκεκριμένη προσφορά τους, η οποία ουσιαστικά απαλλάσσει τον πελάτη τους από τη θανατική ποινή.

Ο Χολμς είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί τη Δευτέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου για την ακροαματική διαδικασία.

Πυροβολούσε αδιακρίτως

Ο Τζέιμς Χολμς θεωρείτο ευφυέστατος και παρακολουθούσετο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πέρυσι τον Ιούλιο μετέτρεψε σε πραγματική κόλαση την κατάμεστη αίθουσα 9 του κινηματογράφου Century 16 στο προάστιο Ορόρα του Ντένβερ, στην πρεμιέρα της ταινίας του Μπάτμαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο,ντυμένος στα μαύρα και φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα, μπήκε στην αίθουσα από την έξοδο κινδύνου. Εριξε καπνογόνα και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους θεατές.

Δέκα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, άλλοι δύο υπέκυψαν στο νοσοκομείο ενώ 58 ακόμη τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ένα μωράκι τριών μηνών, το οποίο ο δράστης πυροβόλησε εξ επαφής, και οι υπόλοιποι από 6-45 χρόνων.

«Είμαι ο Τζόκερ»

Ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος εφήβους και οικογένειες με παιδιά. Ο Χολμς συνελήφθη στο χώρο στάθμευσης του κινηματογράφου χωρίς να προβάλει αντίσταση. Είπε μάλιστα στους αστυνομικούς ότι είναι ο Τζόκερ, ο αντίπαλος του Μπάτμαν.

Ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματο όπλο AR-15 (εκδοχή του τυφεκίου M16 που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και μπορεί να αγοραστεί στις ΗΠΑ), ένα πιστόλι Glock και μία καραμπίνα. Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και έφερε εξοπλισμό που συνήθως έχουν οι αστυνομικοί των ειδικών μονάδων.

Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για 24 φόνους εκ προμελέτης και 116 απόπειρες δολοφονίας, δηλαδή από δύο κατηγορίες για κάθε θύμα του.

Επίσης, κατηγορήθηκε για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού αφού το σπίτι του βρέθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά, γεγονός που αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο στη δικαστική απόφαση.