Σε σημαντική επιβράδυνση της ταχύτητας του Διαδικτύου οδήγησε «η μεγαλύτερη επίθεση στα χρονικά του Internet», η οποία διεξήχθη την Τετάρτη.

Υπηρεσίες όπως η Neflix (μετάδοση ταινιών online) επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η επίθεση θα μπορούσε να καταλύσει κοινές υπηρεσίες email και web banking.

Ο πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα στον διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό Spamhaus, που μπλοκάρει τα μηνύματα spam, και την Cyberbunker, μια εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων στην Ολλανδία, η οποία αμφισβητεί τον ρόλο του Spamhaus δηλώνοντας ότι κάνει κατάχρηση της θέσης του, αφού τελικά αυτό αποφασίζει «τι ανεβαίνει και τι όχι στο Internet».

Το Spamhaus, που εδρεύει στο Λονδίνο και την Γενεύη, απευθύνεται σε ISP και παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με βάση τις λίστες του, φιλτράρει ό,τι χαρακτηρίζει ως μηνύματα spam ή άλλο «ακατάλληλο περιεχόμενο». Από την άλλη πλευρά, η Cyberbunker δηλώνει ότι θα δέχεται στους διακομιστές της οτιδήποτε εκτός από υλικό παιδικής πορνογραφίας ή υλικό που εξυπηρετεί την τρομοκρατία.

Πρόσφατα, το Spamhaus μπλοκάρισε τους διακομιστές της Cyberbunker, γεγονός που φαίνεται ότι αποτέλεσε την «αιτία πολέμου».

Πέντε υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ερευνούν την υπόθεση, αφού οι επιθέσεις διεξάγονται ήδη επί μια εβδομάδα.

Οι επιθέσεις γίνονται με τη μέθοδο της μαζικής αποστολής αλλεπάλληλων αιτημάτων από διαφορετικές πηγές που απειλούν με «υπερχείλιση» το σύστημα DNS της Spamhaus.

To DNS αντιστοιχίζει τις διαδικτυακές διευθύνσεις με τις αντίστοιχες αριθμητικές διευθύνσεις και, χωρίς αυτό, δεν υπάρχει απόκριση σε ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης στην γραμμή διευθύνσεων του πλοηγού του.

Στην προκειμένη περίπτωση η ταχύτητα με την οποία φτάνουν τα αιτήματα σύνδεσης στους διακομιστές του Spamhaus προσεγγίζει τα 600Mbps, όταν σε ανάλογες επιθέσεις εναντίον τραπεζών αρκούσαν 50Mbps για να καταλύσουν τα συστήματά τους.

Οι επιθέσεις επηρεάζουν έμμεσα πλήθος παρόχων, ωστόσο το Spamhaus υποστηρίζει ότι θα αντέξει την κίνηση αφού διατηρεί 80 διακομιστές DNS ανά τον κόσμο.