Αρωμα Γαλλίας θα αναδίδει για μία εβδομάδα η Αθήνα στις αρχές Απριλίου, οπότε το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα επανέλθει στο καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του, από τις 4 έως τις 10 του μήνα.

Μαζί του φέρνει περισσότερες από 40 ταινίες από χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και διάσημους προσκεκλημένους, με πρώτη την Καρόλ Μπουκέ, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ. Πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο βραβευμένος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Στην Αθήνα αναμένεται, επίσης, ο σκηνοθέτης του σαγηνευτικού «Εραστή της κομμώτριας» Πατρίς Λεκόντ με την τελευταία του ταινία «Μπουτίκ για αυτόχειρες», ο Ρεζίζ Ρουανσάρ, σκηνοθέτης της ταινίας «Populaire», μαζί με τον σεναριογράφο Ντανιέλ Πρέσλεϊ, καθώς επίσης και η Μπριζίτ Ρουάν, προκειμένου να παρουσιάσει, με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λάκη Λαζόπουλο, την ταινία της «Να τιμάς τη μητέρα σου και τη μητέρα σου» που γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Μήλο.

Ταινίες, στην πλειοψηφία τους ανεξάρτητες, σε πρώτη προβολή, από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο και τη Ρουμανία, υποστηρίζονται από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, προκειμένου να αγοραστούν και να διανεμηθούν στην Ελλάδα.

Το 2012 οι γαλλικές ταινίες έκοψαν 1.000.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, σημειώνοντας ρεκόρ σε μία εποχή δυσπραγίας, όπως σχολίασε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσιάζοντας την Τρίτη το πρόγραμμα, μαζί με την ακόλουθο οπτικοκουστικών μέσων της γαλλικής πρεσβείας, Ελίζ Ζαλαντώ.

Για τα δύο βραβεία του Φεστιβάλ – κριτικής επιτροπής και κοινού – θα διαγωνιστούν οκτώ ταινίες μυθοπλασίας και 15 μικρού μήκους, ενώ, στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την τιμητική τους έχουν τα ντοκιμαντέρ.

Σε ξεχωριστό τμήμα, και σε συνεργασία με το διεθνές Φεστιβάλ Animation «Be there! Corfu Animation Festival», θα κάνουν πρεμιέρα γαλλόφωνες ταινίες animation μεγάλου μήκους.

Εκτός από τις προβολές, το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, διοργανώνει παράλληλα εκδηλώσεις, όπως το «κινηματογραφικό παιχνίδι» για μικρούς και μεγάλους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα παρουσιαστεί «μονταρισμένη» η ιστορία του γαλλικού κινηματογραφου, από τις απαρχές του έως σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Επίσης, ένα σινε-κοντσέρτο με γαλλικά κινούμενα σχέδια, συνοδεία μουσικών αυτοσχεδιασμών από το συγκρότημα Acte Vide σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου (CNC) / Αρχεία κινηματογράφου (Archives du film) και την ΕΡΤ.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι «Τα Παλιόπαιδα» του Αντονι Μαρσιανό. Ταινία λήξης η «Μπουτίκ για Αυτόχειρες» του Πατρίς Λεκόντ.

Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν οι Αριάν Λαμπέντ (ηθοποιός), Θάνος Αναστόπουλος (σκηνοθέτης), Aλεξάνδρα Νοραμπουένα Σκιρά (Ταμείο δράσης Sacem) και ο Δημήτρης Στεφανάκης (συγγραφέας).

Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στον κινηματογράφο «Οπερα» και στην αίθουσα προβολών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ενώ, η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Δαναό.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 έως τις 17 Απριλίου.