Ακαρπη απέβη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων προέδρων της γερουσίας και της βουλής στην Ιταλία. Εν τω μεταξύ, ο Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι «η Ιταλία ηθικά και οικονομικά είναι ένας σωρός από συντρίμμια».

Αν δεν σημειωθούν θεαματικές εξελίξεις, δεν αναμένεται να εκλεγούν απόψε οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο προτείνει δικούς του υποψήφιους και αποκλείει συμφωνίες με την κεντροαριστερά.

Η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ως αύριο πρέπει αποφασίσει: ή θα προτείνει στην βουλή δικό της υποψήφιο - ακούγεται το όνομα του Ντάριο Φραντσεσκίνι - ή θα στηρίξει τον Ρομπέρτο Φίκο, υποψήφιο του M5S. Οι αρνητικές αντιδράσεις του Γκρίλο όμως αποδυναμώνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής, για να δει πώς θα κινηθούν οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Κατόπιν, πιθανώς πρόκειται να προωθήσει το δικό της σχέδιο: ένα συνολικό «πακέτο λύσεων» που να συμπεριλαμβάνει υποψήφιους προέδρους των σωμάτων του κοινοβουλίου, ένα σχέδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό η παράταξη του Μπερλουσκόνι - ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με επιπεφυκίτιδα - θα προσπαθήσει να εξέλθει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

Για την προεδρία της γερουσίας ακούγεται το όνομα του Μάριο Μάουρο, στελέχους του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι.

Ο ιταλός υπηρεσιακός Πρωθυπουργός όμως θέλει να εξακριβώσει το συντομότερο αν υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής - κεντροδεξιά, κεντροαριστερά και το δικό του κίνημα του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή των προέδρων της βουλής και της γερουσίας, το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει το Σάββατο εάν υποβληθούν κάποιες ισχυρές υποψηφιότητες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του M5S Γκρίλο έκανε δηλώσεις στην γερμανική τηλεόραση, και πάλι σε υψηλούς τόνους.
Ο Γκρίλο είπε ότι «η Ιταλία ηθικά και οικονομικά είναι ένας σωρός από συντρίμμια».

Για τον ιταλό πολιτικό και ηθοποιό «το ευρωπαϊκό όνειρο θα κατακερματιστεί, διότι η οικονομία έχει πάψει να αναπτύσσεται».

Μιλώντας για την εσωτερική πολιτική κατάσταση ο ηγέτης του M5S επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «δεν μπορεί να συνάψει συμμαχία με τον Μπερσάνι ούτε με τον Μπερλουσκόνι», αφού τα δύο παραδοσιακά αυτά κόμματα «κατέστρεψαν την χώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από