Ενώ οι πολιτικοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες προεξοφλούν την υποψηφιότητα του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016, – χαρακτηρίζοντας τον αδελφό του τέως Προέδρου Τζορτζ Μπους ως τη «μεγάλη ελπίδα» του κόμματος να επιστρέψει στην εξουσία – ήδη η τέταρτη γενιά της πολιτικής δυναστείας των Μπους έρχεται στο προσκήνιο.

Ο Τζορτζ Π. Μπους, ο 37χρονος γιος του Τζεμπ Μπους, ανιψιός του Τζορτζ Μπους του νεότερου, εγγονός του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και δισέγγονος του γερουσιαστή Πρέσκοτ Μπους έχει ήδη τακτοποιήσει τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες για να συμμετάσχει σε εκλογές για δημόσια αξιώματα στην Πολιτεία του Τέξας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ μαινόταν η προεκλογική μάχη μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ για τον Λευκό Οίκο, ο νεαρός Μπους δήλωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια σεριά από αξιώματα στο Τέξας και λίγες εβδομάδες αργότερα κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στη χρηματοδότηση της καμπάνιας του. Την Τρίτη, επιβεβαίωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα διεκδικήσει την έδρα του Επιτρόπου για τη γη στο Τέξας.

Ο Τζορτζ Μπους μεγάλωσε στη Φλόριντα, αλλά αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Τέξας, όπου ο θείος του και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διατελέσει κυβερνήτης. Το Τέξας ήταν και η Πολιτεία από την οποία ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 ως το 1993.

Ο 37χρονος Μπους, δικηγόρος και συνέταιρος σε επιχείρηση real estate, έχει ιδρύσει την οργάνωση Hispanic Republicans of Texas, με σκοπό την ανάδειξη ισπανόφωνων Τεξανών στα δημόσια αξιώματα. Αλλωστε η μητέρα του έχει καταγωγή από το Μεξικό.

Το βιογραφικό του – με εξάμηνη θητεία στο Αφγανιστάν και απήχηση στους ισπανόφωνους – θεωρείται από αναλυτές ιδανικό για το νέο δημογραφικό μείγμα που έχει αλλάξει τον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ.

«Νέος, ρεαλιστής, ισπανόφωνος: αυτό που χρειάζονται οι Ρεπουμπλικάνοι» σχολίασε πριν από λίγες εβδομάδες η Ανα Ναβάρο, υπεύθυνη για τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον ΜακΚέιν το 2008.

Ο νεαρός Μπους μοιάζει όντως με ένα καθαρόαιμο της αμερικανικής πολιτικής: γοητευτικός, επιτυχημένος, μορφωμένος, γλωσσομαθής, με εμπειρία πολεμικών επιχειρήσεων και ήδη darling των μέσων ενημέρωσης. Το «Time» τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα των «40 κάτω από 40», με τα δημόσια πρόσωπα που πρέπει ο κόσμος να παρακολουθήσει.

Το κυριότερο ατού του, ωστόσο, είναι το επώνυμό του – ασχέτως αν στο Αφγανιστάν υπηρέτησε με άλλο όνομα για λόγους ασφαλείας. Ο νεαρός Μπους είναι η τέταρτη γενιά της πολιτικής δυναστείας που ξεκίνησε από τον γερουσιαστή Πρέσκοτ Μπους στη δεκαετία του ’50 για να ακολουθήσουν δύο Πρόεδροι των ΗΠΑ και πιθανόν ένας ακόμη…