Ανθρωπος της αγοράς και με παρελθόν στις ιδιωτικοποιήσεις αφού με τη ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής διαχειρίστηκε την αποκρατικοποίησή της την περίοδο 1991-1992, είναι ο νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.

Ο 66χρονος μάνατζερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ και με θητεία σε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, από τη Lavipharm (εντεταλμένος σύμβουλος 1984-1987) μέχρι τα Ελληνικά Πετρέλαια (διευθύνων σύμβουλος 1992), είναι επιχειρηματίας και συγκεκριμένα ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Ideales (Piscines Ideales κ.ά.), του μεγαλύτερου κατασκευαστή ιδιωτικής και επαγγελματικής πισίνας στην Ελλάδα. Εταιρεία την οποία διευθύνουν σήμερα τα παιδιά του, Κωνσταντίνος και Αλέξης Σταυρίδης.

ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ. Πολιτικά ο κ. Σταυρίδης προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στη Δράση του Στέφανου Μάνου, με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη (1991-1993). Τότε, το 1992 είχε ιδιωτικοποιηθεί η ΑΓΕΤ, με τον κ. Σταυρίδη να είναι επικεφαλής της εταιρείας. Μετά την ιδιωτικοποίησή της, ο κ. Σταυρίδης διετέλεσε για μία διετία διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Πετρέλαια και πρόεδρος στα Ελληνικά Διυλιστήρια.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ο κ. Σταυρίδης κατέβηκε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δράσης. Τότε μάλιστα, καλεσμένος σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή ως εκπρόσωπος της Δράσης, είχε διαπληκτιστεί έντονα «στον αέρα» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο. Τελικά ο κ. Τατσόπουλος αποχώρησε από το στούντιο και το επεισόδιο έληξε. Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η πολιτική δράση του συνεχίστηκε και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά, οπότε και στις εκλογές του Ιουνίου 2012 κατέβηκε υποψήφιος στην Α’ Αθηνών.

Γεννημένος στην Αθήνα και με καταγωγή από τη Σμύρνη, ο κ. Σταυρίδης που είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά, αναλαμβάνει την… ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή, ακριβώς ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση βάσει του χρονοδιαγράμματος των αποκρατικοποιήσεων του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Από την επιτυχή έκβαση των δύο διαγωνισμών εξαρτάται ο στόχος επίτευξης εσόδων 2,6 δισ. ευρώ για το 2013.

ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ. Την ενασχόλησή του επιχειρηματικά με τις πισίνες ο κ. Σταυρίδης την οφείλει, όπως έχει πει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, στις προτροπές φίλων του όταν ακόμη ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ. Μετά και την αποχώρησή του από τα ΕΛΠΕ αφιερώθηκε στην Piscines Ideales, η οποία με τα χρόνια κατέληξε να μετατραπεί σε όμιλο με τέσσερις εταιρείες (πισίνες, υδροθεραπεία, κατασκευές, τουρισμός υψηλού επιπέδου), δίκτυο καταστημάτων πανελλαδικά και πάνω από 10.000 εγκατεστημένες πισίνες σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία βραβεύτηκε το 2009 ως η επιχείρηση με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον πανευρωπαϊκά στην κατηγορία των επιχειρήσεων που απασχολούν 50-500 εργαζομένους, ενώ για μία τριετία (2007-2009) αναδείχθηκε η εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Το 2011 έκανε τζίρο 2,9 εκατ. ευρώ, αλλά παρουσίασε ζημιές 147.000 ευρώ.

Ο κ. Σταυρίδης μιλάει πέντε γλώσσες, σπούδασε μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά και ασχολήθηκε από νωρίς με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Την περίοδο 1984-1987 διετέλεσε εντεταλμένος σύμβουλος στον όμιλο Lavipharm, όπου σε συνεργασία με τον Θανάση Λαβίδα άρχισαν την επέκταση της εταιρείας μέσω των εξαγωγών. Το 1987 φεύγοντας από τη Lavipharm ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, όταν αυτή διέθετε 3.500 εργαζομένους, όπου και παρέμεινε για ένα χρόνο.

Εχει ενδιαφέρον ότι για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ τον Νοέμβριο του 2012 τον είχε προτείνει ο Τάκης Αθανασόπουλος ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου του 61% της εταιρείας, τον οποίο και τώρα ο κ. Σταυρίδης διαδέχεται.