Ο 94χρονος Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για εξετάσεις, «είναι καλά, αλλά αρχίζει να παρουσιάζει κενά μνήμης», δήλωσε ο έλληνας παλιός του φίλος και διάσημος δικηγόρος Τζορτζ Μπίζος.

«Δυστυχώς, ξεχνά μερικές φορές ότι ο ένας ή ο άλλος έχουν πεθάνει, ή το πρόσωπό του εκφράζει ότι δεν καταλαβαίνει όταν τού λένε ότι ο Γουόλτερ Σιζούλου ή κάποιος άλλος δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας», δήλωσε ο Μπίζος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Eyewitness News.

Σύμφωνα με τους οικείους του, ο Νέλσον Μαντέλα -που είναι γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1918- εξακολουθεί να παρακολουθεί την πολιτική ζωή, ωστόσο δεν έχει εκφράσει δημοσίως την άποψή του εδώ και πολλά χρόνια.

70 χρόνια στενοί φίλοι

Ο Τζορτζ Μπίζος συνδέεται με τον Μαντέλα -επίσης δικηγόρο στη νεότητά του- από τη δεκαετία 1940 και τον επισκέφθηκε εδώ και μία εβδομάδα στην κατοικία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ζει πλέον ο Νέλσον Μαντέλα ύστερα από την εικοσαήμερη νοσηλεία του για πνευμονική λοίμωξη, τον Δεκέμβριο.

Ειδικός σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο έλληνας ομογενής Τζορτζ Μπίζος εκπροσωπούσε τον Μαντέλα και άλλους ακτιβιστές κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, όπως ο Γουόλτερ Σιζούλου (1912-2003) ή ο Γκόβαν Μπέκι (1919-2010) κατά τη διάρκεια της δίκης της Ριβόνια (το 1964), κατά την οποία ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε μετά από 27 χρόνια (το Φεβρουάριο του 1990), αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις των έγκλειστων μελών του.