Oι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Ελληνας που είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου στη Νιγηρία είναι νεκρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτεριικών.

Ταυτόχρονα, και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι «θεωρεί βάσιμη» την πληροφορία για το θάνατο των επτά αλλοδαπών, ανάμεσα τους και ένας Ιταλός, που απήχθησαν στη Νιγηρία, από την ισλαμιστική ομάδα Ansaru.

«Οι επαληθεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, μας οδηγούν στο να θεωρήσουμε βάσιμη την πληροφορία για τη δολοφονία των ομήρων που απήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία», προστίθεται στην ανακοίνωση

Οι πρώτες πληροφορίες για την εκτέλεση των επτά ομήρων, έγιναν γνωστές το Σάββατο. Ήδη στο ίντερνετ είχε αναρτηθεί ένα βίντεο, από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ansaru, όπου εικονίζονταν οι σοροί των επτά ανθρώπων. Μπροστά στις σορούς υπήρχαν ένοπλοι.

Η ισλαμιστική οργάνωση που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα, είχε ανακοινώσει ότι προχώρησε στις απαγωγές των επτά υπηκόων από χώρες της Ευρώπης και του Λιβάνου, ως αντίποινα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ενάντια στο Μαλί και το Αφγανιστάν.

Η οργάνωση Ansaru, είχε προειδοποιήσει ότι αν γινόταν οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης τους, «τότε οι ζωές των ομήρων θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης, τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης εκτέλεσαν τους επτά ομήρους, μόλις έγινε αντιληπτή – όπως υποστήριξαν – συντονισμένη επιχείρηση από τη Βρετανία και τη Νιγηριανή κυβέρνηση για την απελευθέρωση τους.

Εκτός από τον έλληνα μηχανικό, οι άλλοι έξι απαχθέντες ήταν από τη Βρετανία, την Ιταλία και τον Λίβανο.

Εκπρόσωπος της νιγηριανής κυβέρνησης διέψευσε τον ισχυρισμό της ισλαμιστικής οργάνωσης, λέγοντας πως δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση για τη διάσωσή τους και ότι «η οργάνωση σκοτώνει ανθρώπους για να κερδίσει την εκτίμηση και την υποστήριξη απελπισμένων νέων στη χώρα μας».

Βρετανικές πηγές στη Νιγηρία δήλωσαν πώς πέντε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που εθεάθησαν τον περασμένο μήνα πάνω από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μετείχαν σε άσκηση ρουτίνας και δεν εμπλέκονταν σε καμία επιχείρηση διάσωσης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Setraco, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την είδηση του θανάτου των επτά ανθρώπων. Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως έγινε γνωστό, είχε αναλάβει την αναβάθμιση μεγάλων οδικών αρτηριών στη βόρεια Νιγηρία.

Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο έλληνας πολίτης «ήταν στέλεχος της εταιρείας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας», όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα.

«Η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων» ανέφερε η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών.

Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών, «κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων».

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Eλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.

Για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές Αρχές και τις επιτόπιες πρεσβείες, ενώ οι πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.