Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν έχει επανειλημμένως συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των δυσοίωνων προβλέψεών του για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ασκεί μάλιστα τακτικά αυστηρή κριτική στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που ακολουθούνται από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης, κάνοντας ανοικτά λόγο ακόμη και για διάλυση του ευρώ.
Η κριτική αυτή όμως εσχάτως έχει αποκτήσει προσωπικό χαρακτήρα αφού τα πυρά του Κρούγκμαν φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν –γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με υπερσύγχρονα «όπλα», όπως το twitter, με αποτέλεσμα να απειλείται τώρα να ξεσπάσει αμερικανοευρωπαϊκός πόλεμος μεταξύ οικονομολόγων, με τoυς Αμερικανούς να ζητούν ανάπτυξη και τους Ευρωπαίους να εμμένουν στη «δημοσιονομική προσαρμογή» όπως ονομάζουν τώρα τη λιτότητα.

Ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί ότι ο χαμηλών τόνων Φινλανδός Ολι Ρεν αποτελεί το σύμβολο της επιβολής λιτότητας στην ευρωζώνη, την οποία ο νομπελίστας καθηγητής θεωρεί ως κατεξοχήν υπεύθυνη για τη βαθιά ύφεση που αγκαλιάζει όλο και πιο πολύ την Ευρώπη, όπως γράφει στο ιστολόγιό του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδα στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Ο Κρούγκμαν δεν μασάει τα λόγια του. «Διαβάζοντας τους λόγους του Ρεν» λέει «εμφανίζεται το πρόσωπο της άρνησης όσον αφορά τα αποτελέσματα της λιτότητας». Ο νομπελίστας ασκεί κριτική στην Κομισιόν επειδή οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως βασικός λόγος της (σχετικής) ηρεμίας που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και τις αγορές είναι η εφαρμογή περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς χωρών όπως είναι η Ελλάδα. Ο Κρούγκμαν, αντίθετα, πιστεύει ότι η κρίση έχει αντιμετωπισθεί ώς έναν βαθμό λόγω των παρεμβάσεων –και μόνο –στις οποίες έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι νέες δηλώσεις του αμερικανού νομπελίστα έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την άλλη σφοδρότατη επίθεσή του προς τον Ρεν. Ο Κρούγκμαν έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «πρόσωπο του τρόμου», χρησιμοποιώντας ως λογοπαίγνιο το όνομά του (τον ονομάζει στα αγγλικά «Ο Ρεν του τρόμου» – «Rehn of Terror», από το «Reign of Terror» που σημαίνει «η βασιλεία του τρόμου»). Ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι οι προβλέψεις που έχει παρουσιάσει ο Ρεν για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και λανθασμένες. Επίσης του ασκεί σκληρή κριτική για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τη σχέση λιτότητας και ανάπτυξης «δεν βοηθούν και πολύ».

Τώρα ο Κρούγκμαν ξαναχτυπά παρουσιάζοντας ανάλυση στο ιστολόγιό του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με τίτλο «Κατσαρίδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Στην ανάλυση αυτή κατηγορεί ευθέως τον Ολι Ρεν ότι υποστηρίζει «ιδέες τύπου κατσαρίδας», εννοώντας ιδέες τις οποίες προσπαθεί κάποιος να τις διώξει αλλά συνεχώς επανέρχονται.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ. Τον Ολι Ρεν έσπευσαν να υπερασπιστούν από τα συνεχή πυρά οι συνεργάτες του, με πρώτο τον εκπρόσωπό του Σάιμον Ο’Κόνορ. Ακολούθησε ο βετεράνος βέλγος διπλωμάτης Κόεν Ντόενς και επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας της Κομισιόν που έγραψε στο twitter αναφερόμενος εμμέσως στον Κρούγκμαν: «Τι θα ακολουθήσει μετά; Φτύσιμο;».

Η «μάχη» συνεχίστηκε έπειτα με την παρέμβαση του εκπροσώπου της ολλανδής επιτρόπου Νίλι Κρόες ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον Πίτερ Σπίγκελ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», απάντησε στον Κρούγκμαν ότι δεν έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση όταν επισκέφτηκε το 2009 τις Βρυξέλλες για να πει τη γνώμη του για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τέλος τη σκυτάλη πήρε η ίδια η Κρόες η οποία έγραψε στο twitter πως «χρειαζόμαστε κριτικούς, όχι κυνικούς. Ο Πολ είναι πολύ κυνικός –πράγμα εύκολο από απόσταση». Καθώς όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης περνάει από την ανάπτυξη και οι Βρυξέλλες επιμένουν στο «φάρμακο» της λιτότητας, φαίνεται ότι οι κόντρες θα συνεχίζονται.