Ένα 5χρονο κοριτσάκι και ο πατέρας του έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του Costa Concordia επειδή δεν υπήρχε κενή θέση στη σωσίβια λέμβο όπου προσπάθησαν να μπουν.

Η Νταγιάνα Αρλότι και ο πατέρας της Γουϊλιαμ Αρλότι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε σωσίβια λέμβο στην αριστερή πλευρά του πλοίου, αλλά κανείς δεν προσφέρθηκε να δώσει τη θέση του. Ένα μέλος του πληρώματος τους είπε να πάνε στην δεξιά πλευρά, αλλά καθώς διέσχιζαν το κατάστρωμα το πλοίο έγειρε και χάθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό του.

Η τραγική ιστορία τους περιγράφεται σε έγγραφο 60 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται οι τελευταίες στιγμές κάθε ενός εκ των 32 θυμάτων του κρουαζιερόπλοιου, που ναυάγησε έξω από το νησί Τζίλιο, στην ακτή της Τοσκάνης, στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Φραντσέσκο Σκετίνο θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στις 15 Απριλίου, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εγκατάλειψη πλοίου.

Οι εισαγγελικές Αρχές κατέγραψαν όσα συνέβησαν στα θύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κατηγορητηρίου εναντίον του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ένα άλλο από τα θύματα ήταν ο 30χρονος ντράμερ Τζιουζέπε Τζιρολάμο, ο οποίος έκανε το πρώτο του ταξίδι ως μουσικός του Costa Concordia. Ο Τζιρολάμο είχε βρει θέση σε σωσίβια λέμβο, αλλά την παραχώρησε σε ένα παιδί. Αδυνατώντας να βρει άλλη θέση για τον εαυτό του, έπεσε τελικά στη θάλασσα όπου και πνίγηκε.

Η νιόπαντρη Μαρία Ντ’Ιντρόνο είχε επιβιβασθεί σε σωσίβια λέμβο, αλλά αναγκάσθηκε να κατέβει, διότι «η λέμβος έγερνε επικίνδυνα προς τη μία πλευρά και δεν ήταν ασφαλές να ριχθεί στη θάλασσα», σύμφωνα με το έγγραφο. Η 30χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς την αριστερή πλευρά του πλοίου αλλά εξαιτίας του νερού που ανέβαινε, έπεσε στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν ήξερε κολύμπι.

Ο 33χρονος Ράσελ Ρεμπέλο, που ήταν μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, έμεινε στο πλοίο ως το τέλος για να βεβαιωθεί πως έφυγε και η τελευταία σωσίβια λέμβος. Έπεσε στη θάλασσα με την τελευταία μετακίνηση του Costa Concordia και πνίγηκε.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης οι εκατοντάδες επιβάτες και μέλη του πληρώματος που τραυματίσθηκαν, καθώς και όσοι έκτοτε υποφέρουν από σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Επαναλαμβάνει επίσης κατηγορίες ότι ο Σκετίνο είχε αποσπασθεί από τα καθήκοντά του, εξαιτίας της παρουσίας στην γέφυρα του πλοίου μιας πρώην χορεύτριας.

Ο καπετάνιος του Costa Concordia κατηγορείται ότι άλλαξε την πορεία του πλοίου ώστε να περάσει πολύ κοντά από τις ακτές, σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσει τη γυναίκα αυτή και τους επιβάτες. Ωστόσο το πλοίο χτύπησε σε ύφαλο, που του άνοιξε τρύπα 70 μέτρων στο πλάι.

Στο πλοίο επέβαιναν 4.252 άνθρωποι.