Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Αθήνα και Αγκυρα για το θέμα του διορισμού των ιμάμηδων, καθώς και για το ζήτημα της ανοικοδόμησης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ζήτημα που η τουρκική πλευρά επανέφερε κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ντόχα του Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σιγήν ιχθύος τηρεί, πάντως, η τουρκική πλευρά για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο, κατά την πάγια τακτική της, θέτει σε βάση αμοιβαιότητας, ζητώντας ως αντάλλαγμα θετικές κινήσεις που αφορούν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης –αυτά, την ώρα που η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα δεν τίθεται σε βάση αμοιβαιότητας και αποτελεί θέμα σεβασμού της Αγκυρας προς τα δικαιώματα των πολιτών της.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ιμάμηδων συζητήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σαμαρά χθες, ενώ μια κατ’ αρχήν συμφωνία υπήρξε κατά τη συνάντηση Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου την περασμένη Κυριακή. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την πρόθεσή της να τοποθετήσει πέντε έλληνες μουσουλμάνους στην επιτροπή που θα διορίζει τους ιμάμηδες της Θράκης, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την τουρκική πλευρά, η οποία ώς τώρα διαμαρτυρόταν για την απόφαση της Αθήνας να διορίζει τους ιμάμηδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την ψήφιση της τροπολογίας είχε αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας η σύνθεση της επιτροπής να είναι αμιγώς μουσουλμανική, προκειμένου να μη δοθούν προσχήματα για μη εφαρμογή του νόμου από τη μειονότητα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα με πλειοψηφία, οι ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία θα προσλαμβάνονται με σύμβαση από το υπουργείο Παιδείας και η επιλογή τους θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Το ζήτημα έθεσε και ο κ. Σαμαράς στον κ. Ερντογάν σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κατασκευάσει το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα και ότι πλέον είναι θέμα χρόνου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλατζή να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του τεμένους, αλλά η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να περιμένει την απόφαση για το ζήτημα αυτό από το ΣτΕ.