Το Fiat Nuova Cinquecento της δεκαετίας του ’50 ξεχειλίζει συναίσθημα και σε επαναφέρει σε μία εποχή όπου οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Είτε με τη μορφή της πρώτης τους ασπρόμαυρης τηλεόρασης είτε κάνοντας διακοπές στο εξωτερικό ή αποκτώντας ένα Fiat 500. Το 1957 ξεκινά μία νέα εποχή κινητικότητας, οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα προσιτό μέσον για τις μετακινήσεις τους και το ιταλικό μίνι υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις τους.

Το 500ράκι ασπάζεται τον μινιμαλισμό, παντρεύει τις πρακτικές ιδέες με στυλ και διατίθεται σε ασυναγώνιστες τιμές. Διόλου περίεργο που προέρχεται από τη Fiat, αφού η μάρκα από το Τορίνο έχει αποκτήσει με το προηγούμενο μοντέλο, το Topolino, την απαιτούμενη τεχνογνωσία στην εξέλιξη αυτοκινήτων τσέπης. Εξάλλου και τα δύο μοντέλα σχεδιάστηκαν από το ίδιο πρόσωπο, τον μεγαλοφυή Ντάντε Τζιακόζα, ενώ η πρεμιέρα του νέου Cinquecento αποτελεί τον Ιούλιο του 1957 εθνική υπόθεση.

Η RAI την αναμεταδίδει ζωντανά και ο ιταλός πρωθυπουργός κάθεται στο τιμόνι του αυτοκινήτου με τα φλας των φωτορεπόρτερ να αστράφτουν. Κάπως έτσι ξεκινά η καριέρα της «bella macchina» με 13 άλογα από 479 κ.εκ. για να ολοκληρωθεί το 1975 το πρώτο κεφάλαιο με πάνω από 3,7 εκατ. πωλήσεις. Και η ιστορία συνεχίζεται με το νέο Fiat 500, που παρουσιάστηκε το 2007!