Ο δύσκολος πολιτικός γρίφος που δημιουργήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έγινε δεκτός στη λοιπή Ευρώπη με ένα μείγμα έκπληξης, ανησυχίας και βαρύθυμης αποφασιστικότητας, καθώς οι εταίροι της Ρώμης στην ευρωζώνη ζήτησαν να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα δεσμευθεί για δημοσιονομική πειθαρχία και τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αρμόδιοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που προκαλεί ένα πιθανό πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί υπογράμμισε πως στην ΕΕ «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Ιταλίας να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση και να τηρήσει τις δεσμεύσει της προς την Ευρώπη». Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν ήταν ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παρότι είχε καλέσει τους Ιταλούς να μην ψηφίσουν τον Μπερλουσκόνι, επέμεινε χθες στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη η «ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας των Ιταλών οι οποίοι αντιδρούν στα αυστηρά μέτρα λιτότητας». Πρόσθεσε ότι ένα από τα διδάγματα των εκλογών είναι πως «ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει θυσίες αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Στη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι το Βερολίνο βασίζεται στη συνέχιση της πολιτικής των «δημοσιονομικών αλλαγών» που χρειάζονται για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. «Οσον αφορά την κρίση χρέους, βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Ολλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Βαν Μπάλεν ήταν πολύ πιο σκληρός: «Οι Ιταλοί πρέπει να εκλέγουν εκείνους που θέλουν και θα πρέπει να ζήσουν με τις επιπτώσεις όταν εκλέγουν κλόουν».

Η Μαδρίτη που ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία των κρατικών ομολόγων και του κόστους δανεισμού, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα σοκαρισμένη και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο περιέγραψε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως «άλμα στο πουθενά που δεν είναι θετικό ούτε για την Ιταλία ούτε για την Ευρώπη» και έκανε, όπως και οι περισσότεροι, έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν στη Γαλλία ήταν πιο προσεκτικοί και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως το «μήνυμα από την Ιταλία είναι: προσέξτε όταν επιβάλλετε στον κόσμο θυσίες για μεγάλες περιόδους, διότι θα υπάρξουν αντιδράσεις», ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε ότι «οι Ιταλοί απέρριψαν την πολιτική που ακολουθούν οι αγορές».

Στον αντίποδα κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό ήταν ένα σενάριο που δεν ήθελε κανένας. Δεν είναι μόνο κακό για την Ιταλία, αλλά αποτελεί εφιάλτη για την Ευρώπη».

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ. Τη μεγάλη ειρωνεία που αναδείχθηκε από τις ιταλικές εκλογές σημειώνει ο Τζον Λόιντ, σχολιαστής του πρακτορείου Ρόιτερ. «Το 60% των Ιταλών επέλεξε κόμματα που δεν έχουν κανένα λογικό σχέδιο για την διακυβέρνηση ενός προηγμένου και περίπλοκου κράτους. Το 30% ψήφισε δύο κόμματα που έχουν πιο λογική προσέγγιση στο θέμα, ένα εκ των οποίων το Δημοκρατικό, είναι η συνέχεια του πρώην ΚΚ Ιταλίας. Αυτοί οι κληρονόμοι της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής ιδεολογίας θεωρούνται σήμερα, ιδιαίτερα από τους επενδυτές, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, ως η μεγάλη ελπίδα της Ιταλίας για συνταγματική και οικονομική σταθερότητα…».