Ο Μπέπε Γκρίλο τούς κράτησε για καιρό μυστικούς, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες. Τους απαγόρευε να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις υπό την ποινή αφορισμού. Από τη Δευτέρα όμως και μετά το θεαματικό αποτέλεσμα της λίστας του στη Βουλή, όπως και στη Γερουσία, οι «Γκριλίνι» έχουν επιτέλους πρόσωπο –θα είναι 163 συνολικά, άνδρες και γυναίκες, πολλοί από αυτούς νεότατοι, στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Με τον Μπέπε Γκρίλο εκτός, είναι εφεξής μόνοι στη σκηνή. Ποιοι είναι όμως; Για τον αρχηγό τους γνωρίζαμε τα ταλέντα του γελωτοποιού και τις δημαγωγικές προτάσεις (μισθός 1.000 ευρώ για κάθε πολίτη, 20ωρο εργασίας την εβδομάδα κ.λπ.), αλλά για αυτούς;

Συχνά οι «Γκριλίνι» δεν έχουν καμία σχέση με τον Μπέπε Γκρίλο. Οσο φαφλατάς είναι ο αρχηγός τους, τόσο διακριτικοί και συνεσταλμένοι είναι αυτοί. Πολιτικοποιημένοι, αλλά όχι πολιτικάντηδες, αντιμετωπίζουν τη Δεξιά και την Αριστερά με την ίδια καχυποψία. Αρνούνται τις συμμαχίες συμφερόντων, δηλώνουν όμως ήδη πρόθυμοι να προσφέρουν τη στήριξή τους κατά περίπτωση. «Αν ένας νόμος είναι δίκαιος, θα τον ψηφίσουμε», λέει η νεοεκλεγμένη Μάρτα Γκράντε. «Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε ιδέες δίκαιες, όπως η μείωση του κόστους της πολιτικής, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ή το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών».

Ο Λούκα Φρουσόνε, από το Φροσινόνε του Λάτσιο, δεν περίμενε να γίνει onorevole (αξιότιμος). Στα 27 του, σκεφτόταν να ολοκληρώσει το διδακτορικό του με θέμα «Η ιδέα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ».

Σκεφτόταν να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ ή στη Νότια Αμερική, όπως πολλοί άλλοι νέοι Ιταλοί που δεν βρίσκουν εργασία αντίστοιχη των προσόντων τους. «Είναι βέβαιο, η ζωή μου θα αλλάξει», λέει. Το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να περιμένει.

Ο Φρουσόνε μπήκε στην πολιτική με τη γέννηση του Κινήματος 5 Αστέρων, το 2009. Μήνες τώρα προετοιμάζεται και μελετά το εγχειρίδιο του τέλειου βουλευτή. Ακολούθησε σεμινάρια, συνάντησε οικονομολόγους, έκανε έρευνα στο Ιντερνετ. «Γνωρίζω το Κοινοβούλιο καλύτερα από πολλούς που βρίσκονταν μέσα χρόνια», λέει.

«Πάψτε να λέτε για εμάς ότι θέλουμε μόνο να καταστρέψουμε!», προσυπογράφει ο νεοεκλεγμένος Τζιανκάρλο Τσανσελέρι από τη Σικελία.«Το ποσοστό που συγκεντρώσαμε ξεπερνά κατά πολύ μια ψήφο διαμαρτυρίας. Εφεξής, είμαστε μια δύναμη προτάσεων».