Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ θα λάβει τον τίτλο του «ομότιμου Πάπα» (emeritus) και θα εξακολουθεί να αναφέρεται ως «Η Αγιότητά Του» μετά την εγκατάλειψη τον καθηκόντων του την Πέμπτη. Επίσης, θα διατηρήσει τον παπικό τίτλο, Βενέδικτος ΙΣτ’ και δεν θα επιστρέψει στο Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Όπως ανακοίνωσε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα φορά το λευκό ράσο του, χωρίς κάπα.

Επίσης, θα παραδώσει το χρυσό δαχτυλίδι που συνοδεύει τη θέση του ενώ η προσωπική του σφραγίδα θα καταστραφεί, με τον τρόπο που καταστρέφεται όταν ένας Πάπας πεθαίνει.

Ο Βενέδικτος ΙΣτ’ θα παραδώσει τα ειδικά κατασκευασμένα κόκκινα παπούτσια του και αντί γι’ αυτά θα φορά καφέ υποδήματα που κατασκεύασε γι’ αυτόν ένας μεξικάνος υποδηματοποιός, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μεξικό πέρυσι.

Η αιφνίδια παραίτηση του Πάπα ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν 600 χρόνια.

Ο ποντίφικας θα περάσει τις τελευταίες ώρες της θητείας του στο Βατικανό, αποχαιρετώντας τους καρδινάλιους, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του στη διάρκεια της οκταετούς παπικής του θητείας.

Το προσωπικό του αρχείο εγγράφων θα συγκεντρωθεί και στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) η ελβετική φρουρά στην κατοικία του Πάπα θα αντικατασταθεί από την αστυνομία του Βατικανού.

Αυτό θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της παπικής του θητείας και την έναρξη της μεταβατικής περιόδου, πριν την εκλογή νέου Πάπα που αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάρτιο.

Από τις 4 Μαρτίου οι καρδινάλιοι θα συναντηθούν για να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και να θέσει ημερομηνία για την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας.