Την τελευταία κυριακάτικη ομιλία του στους συγκεντρωμένους στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου (που ξεπέρασαν τις 200.000) έκανε χθες ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ λίγες ημέρες πριν από την παραίτησή του, που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. «Σας ευχαριστώ για τη στοργή σας», ανέφερε ο Ποντίφικας. Ο Κύριος με καλεί να αφιερωθώ ακόμη περισσότερο στην προσευχή και στον πνευματικό στοχασμό». Ο Βενέδικτος θα απευθυνθεί τελευταία φορά στους πιστούς την ερχόμενη Τετάρτη και το βράδυ της Πέμπτης, 28 Φεβρουαρίου, αφού υπογράψει την παραίτησή του θα αναχωρήσει για τη θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο που βρίσκεται 30 χλμ. έξω από τη Ρώμη. Πάντως, σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, σκέπτεται να δώσει την έκθεση που περιγράφει την ύπαρξη ενός «γκέι λόμπι» μέσα στο Βατικανό στους καρδιναλίους που θα εκλέξουν τον διάδοχό του.
Ενώ ο Πάπας ετοιμάζεται για την αποχώρησή του, φουντώνει η μάχη της διαδοχής του. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Σκωτίας –που θα λάβει μέρος στο κονκλάβιο το οποίο θα εκλέξει τον νέο Πάπα –κατηγορείται για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Ο 74χρονος καρδινάλιος Κιθ Ο’Μπράιαν αρνείται τις κατηγορίες που διατύπωσαν τρεις ιερείς και ένας πρώην ιερέας, οι οποίες είχαν διαβιβαστεί στη Ρώμη μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στις 11 Φεβρουαρίου. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», οι τέσσερις κατήγοροί του ανήκουν στην ενορία του Αγίου Ανδρέα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και ενημέρωσαν τον παπικό νούντσιο στη Βρετανία, αρχιεπίσκοπο Αντόνιο Μενίνι, πως ο Ο’Μπράιαν είχε διαπράξει αυτές τις «ανάρμοστες πράξεις» πριν από 33 χρόνια, το 1980. Ενας από τους ιερείς αναφέρει πως είχε μια ανάρμοστη σχέση με τον Ο’Μπράιαν, ένας άλλος ότι ήταν 18 ετών όταν ο σημερινός καρδινάλιος τον «προσέγγισε ανάρμοστα» έπειτα από ολονύκτια προσευχή και ο τρίτος ότι εκλήθη να «γνωρίσει καλύτερα» τον Ο’Μπράιαν στην κατοικία του, όπου έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ εκείνος τον «προσέγγισε ανάρμοστα».
Οι καταγγέλλοντες αξιώνουν την παραίτηση του καρδιναλίου και φοβούνται μην τυχόν η υπόθεσή τους δεν διερευνηθεί όπως πρέπει, σε περίπτωση κατά την οποία ο καρδινάλιος λάβει την άδεια να συμμετάσχει στο κονκλάβιο της Ρώμης για την ανάδειξη του νέου Πάπα. «Η Εκκλησία έχει την τάση να καλύπτει και να προστατεύει το σύστημα με κάθε τρόπο», υποστήριξε ένας από τους ιερείς. «Προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα, ίσως χρειάζεται να διαλυθούν κάποια κομμάτια της». Ο τέταρτος, ένας πρώην ιερέας που τώρα είναι παντρεμένος, εντάχθηκε στην Εκκλησία μετά το γεγονός που καταγγέλλει, αλλά όπως λέει παραιτήθηκε όταν ο Ο’Μπράιαν προήχθη σε αρχιεπίσκοπο.

Οι υπερσυντηρητικές θέσεις του σκωτσέζου καρδιναλίου ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο χρόνο, έχουν προκαλέσει την μήνιν των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι τον περασμένο χρόνο τον ανακήρυξαν «μισαλλόδοξο της χρονιάς».