Ποινές φυλάκισης από πέντε μήνες έως δύο χρόνια και οκτώ μήνες επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε πολυμελές κύκλωμα έκδοσης πλαστών ιατρικών βεβαιώσεων σε Αλβανούς για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Για την υπόθεση καταδικάστηκαν συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί των Κέντρων Υγείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Σκύδρας Πέλλας και Κοζάνης, δημοτικοί υπάλληλοι των δύο πρώτων περιοχών και ιδιώτες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι γιατροί χορηγούσαν τα ιατρικά πιστοποιητικά, χωρίς να εξετάσουν τους ενδιαφερόμενους. Οι δε δημοτικοί υπάλληλοι συμπλήρωναν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά βοηθώντας τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Στη δικογραφία αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις χορήγησης «μαϊμού» πιστοποιητικών κατά το διάστημα 2005/06. Το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές των κατηγορουμένων (μία μόνο μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη).

Στις απολογίες τους οι γιατροί τα «φόρτωσαν» στους διοικητικούς υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίοι προσκόμιζαν συμπληρωμένα τα δικαιολογητικά, με το πρόσχημα ότι οι ενδιαφερόμενοι, λόγω φόρτου εργασίας, θα εμφανίζονταν για εξέταση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι δε δημοτικοί υπάλληλοι είπαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θέλησαν να εξυπηρετήσουν σε ανθρώπινο επίπεδο τους αλλοδαπούς για να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο.