Απειλές, ξυλοδαρμοί, ηλεκτρονικοί εκβιασμοί μέσω facebook, απειλές για ανάρτηση στο Διαδίκτυο κινηματογραφήσεων που έγιναν από κινητά τηλέφωνα στις τουαλέτες του σχολείου!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας των μικρών δημοσιογράφων του 4ου Γυμνασίου της Κατερίνης. Οι μαθητές –που ετοιμάζονται για τον 20ό Μαθητικό Διαγωνισμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» –συνομίλησαν με 200 συμμαθητές τους θέτοντάς τους συγκεκριμένα ερωτήματα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν την έκταση της ενδοσχολικής βίας.

Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ενας στους δύο μαθητές του σχολείου τους έχει πέσει θύμα σωματικής ή λεκτικής βίας. Η μέση αναλογία σε πανελλήνιο επίπεδο είναι ένας στους τρεις μαθητές.

Οι μικροί δημοσιογράφοι –που δούλεψαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Ευαγγελίας Κάναλη και υπό την επίβλεψη της διευθύντριας Κατερίνας Πιτσάβα –διαπίστωσαν ότι ένα στα τρία θύματα της ενδοσχολικής βίας κρατάει μυστική την τραυματική αυτή εμπειρία.

Μόνο ένα στα δύο παιδιά μιλάει στους γονείς ή τους καθηγητές, ενώ τα περισσότερα παιδιά συζητούν το θέμα με τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή από το σχολείο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, που πρωτοστάτησε στις Βρυξέλλες για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής Βίας, ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. Την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ Αννα Μάνη.