Η αγωνία για την απονομή των Οσκαρ κορυφώνεται με τους υποψήφιους να περιμένουν τη στιγμή που θα κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Μόνον που τα βλέμματα αυτή τη φορά τραβά ο οικοδεσπότης, ο γνωστός για το καυστικό του χιούμορ Σεθ ΜακΦάρλαν.

Στην 85η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα) φαίνεται πως όλοι θα κρέμονται από τα χείλη του δημιουργού των ανατρεπτικών σειρών κινουμένων σχεδίων «Family Guy» και «American Dad!».

Από την μια μεριά η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που ποντάρει σε εκείνον με σκοπό να δώσει νέα πνοή στον θεσμό και να ανανεώσει το κοινό του. Κι από την άλλη οι θεατές και οι υποψήφιοι που περιμένουν την επόμενη ατάκα του γνωστού για το προκλητικό και κάποιες φορές προσβλητικό χιούμορ του ΜακΦάρλαν.

Μια γεύση του τι να περιμένουν έδωσε άλλωστε με τα… αστεία του για τον Χίτλερ και τον Χάρβεϊ Γουάινστιν στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Οσκαρ.

Τι κι αν δεν διαθέτει το βιογραφικό του ιδανικού οικοδεσπότη της κορυφαίας βραδιάς του κινηματογράφου. Ο Σεθ ΜακΦάρλαν είναι ο από μηχανής θεός που έρχεται ξαφνικά στα Οσκαρ μαζί με τέσσερα εκατομμύρια ακολουθητές στο Twitter για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον θεσμό.

Μετά την αποτυχία των Αν Χάθαγουεϊ και Τζέιμς Φράνκο ως οικοδεσπότες πριν από δύο χρόνια και το περσινό φιάσκο του Μπίλι Κρίσταλ, η Ακαδημία επέλεξε να ταράξει τα νερά με έναν αιρετικό κωμικό που χαρακτηρίζει ως «ιδανικό οικοδεσπότη», ακολουθώντας το παράδειγμα του Ρίκι Τζερβές στις Χρυσές Σφαίρες. Το όνομα του ΜακΦάρλαν έπεσε στο τραπέζι όταν τον Σεπτέμβριο παρουσίασε το δημοφιλές σόου «Saturday Night Live».

«Γεια σας. Είμαι ο Σεθ ΜακΦάρλαν (ρωτήστε τα παιδιά σας) και θα παρουσιάσω την τελετή των Όσκαρ (ρωτήστε τους γονείς σας)». Με αυτά τα λόγια αυτοσυστήνεται σε βίντεο της Ακαδημίας – σε ένα άλλο χτυπάει τον τοίχο σε δωμάτιο του Bates Motel για να σταματήσει να φωνάζει η Μάριον Κρέιν που την μαχαιρώνουν όπως στο «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Σεθ ΜακΦάρλαν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους νέους. Αν και το Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων (PTC) των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το «Family Guy» ως τη «χειρότερη οικογενειακή σειρά» και «ακατάλληλο για παιδιά» εξαιτίας των σκηνών σεξ και των βωμολοχιών.

Εκείνος όμως επιμένει να στηρίζει το «τηλεοπτικό παιδί» του και επιστρατεύει την ομάδα παραγωγής του «Family Guy» για να ετοιμάσει ατάκες για τα Οσκαρ.

Γεννημένος στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ο Σεθ ΜακΦάρλαν έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του για την εικονογράφηση. Στα εννέα του χρόνια δημιούργησε μια σειρά κόμικς την οποία φιλοξένησε τοπική εφημερίδα (η αμοιβή του ήταν τότε πέντε δολάρια την εβδομάδα).

Σπουδάσε animation στο Rhode Island School of Design και δούλεψε σε τηλεοπτικές παραγωγές των Χάνα-Μπαρμπέρα. Το 1999 έκανε πρεμιέρα η δική του σειρά με τίτλο «Family Guy» η οποία έχει βραβευτεί με Εμμυ και ο 24χρονος τότε ΜακΦάρλαν έγινε ο νεότερος παραγωγός της τηλεόρασης. Μέχρι σήμερα έχει υπογράψει και τα «American Dad!» και «The Cleveland Show».

Το 2008 υπέγραψε συμβόλαιο 100 εκατομμυριών δολαρίων με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox για τη συνέχεια των σειρών «Family Guy» και «American Dad!». Με αποτέλεσμα να κερδίσει τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου σεναριογράφου της τηλεόρασης.

Ο πολυτάλαντος ΜακΦάρλαν έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε σειρές όπως οι «Gilmore Girls», «The War at Home», «Flash Forward» και έχει δανείσει τη φωνή του σε κινουμένα σχέδια. Το 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Music Is Better Than Words» με οποίο έκανε το επίσημο ντεμπούτο του ως τραγουδιστής.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη έκατσε το 2012 για την κωμωδία «Ted», με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Γουόλμπεργκ και κεντρικό ήρωα ένα λούτρινο αρκουδάκι που ζωντανεύει – με τη φωνή του ίδιου του ΜακΦάρλαν.

Τα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνουν μία κωμωδία-γουέστερν με τίτλο «A Million Ways To Die In The West», όπου θα πρωταγωνιστούν η Σαρλίζ Θερόν και Αμάντα Σέιφριντ. Στα σκαριά βρίσκεται και η δεύτερη ταινία «Ted» καθώς και η κινηματογραφική μεταφορά του «Family Guy».

Παράλληλα συνεχίζει τις δραστηριότητές του ως υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε καμπάνιες και ομιλίες.

Στην φετινή απονομή ο ΜακΦάρλαν είναι οικοδεσπότης αλλά και υποψήφιος καθώς έχει γράψει το τραγούδι του «Ted» το οποίο διεκδικεί Οσκαρ.

Δούλεψε σκληρά για την βραδιά των Οσκαρ κι ένα μονάχα μπορεί να υποσχεθεί: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να περάσουμε φέτος καλά».