Ο δισεκατομμυριούχος σόουμαν αιφνιδίασε και πάλι την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη με μια θριαμβευτική επιστροφή, που συνοδεύτηκε από εξωφρενικές υποσχέσεις για επιστροφή φόρων στους πολίτες και προκλητικές δηλώσεις για τα καλά που έκανε ο Μουσολίνι. Η προεκλογική του εκστρατεία, αντίθετα με τις πρωθυπουργικές του θητείες, ήταν πολύ επιτυχημένη.

Στις 9 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η απόστασή του από τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Μπερσάνι είχε μειωθεί στις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Καβαλιέρε κτυπούσε ακόμη και τη νίκη!

Οι περισσότεροι δημοσκόποι, όμως, πιστεύουν ότι τις τελευταίες ημέρες η διαφορά αυξήθηκε και πάλι. Και αυτό λόγω της επέλασης του Μπέπε Γκρίλο, που μοιάζει να υπονομεύει τις ελπίδες του Μπερλουσκόνι να κερδίσει αρκετές έδρες στη Γερουσία και να εμποδίσει τον σχηματισμό μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης. Η μοναδική ελπίδα του 76χρονου μεγιστάνα του Τύπου φαίνεται να είναι η… Ευρώπη. Πράγματι, οι αγωνιώδεις εκκλήσεις Γερμανών και Γάλλων προς τους ιταλούς ψηφοφόρους να μην ξαναψηφίσουν τον άνθρωπο που τους οδήγησε στο χείλος της καταστροφής μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν πάντως ο Μπερλουσκόνι αποτύχει, το πιθανότερο είναι ότι θα παραδώσει οριστικά την ηγεσία της δεξιάς παράταξης, την οποία κατείχε τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός αν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων τον κρατήσουν στο πολιτικό παιχνίδι.