Αρωμα «πολιτικής απάτης» δίνει στην προεκλογική Ιταλία ο φάκελος που έφτασε στα γραμματοκιβώτια εκατομμυρίων πολιτών με την ένδειξη «Επιστροφή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012». Γραμμένη σε γραφειοκρατικό ύφος, η επιστολή δίνει πληροφορίες για τη διαδικασία με την οποία θα επιστραφεί το χαράτσι που κατέβαλαν τον περασμένο χρόνο οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Την επιστολή υπογράφει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Οι οικονομικές υπηρεσίες θα σας αποστείλουν μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον νέο υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης (δηλαδή τον υπογράφοντα). Για πρώτη φορά δεν θα έχετε να φοβηθείτε τίποτε σε μια επιστολή που αποστέλλεται από τις οικονομικές υπηρεσίες. Για την επιστροφή του φόρου θα προσέλθετε στα ιταλικά ταχυδρομεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Η επιστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι για απάτη, ενώ τον παρομοίασε με τους πολιτευτές της δεκαετίας του 1950 που μοίραζαν στους ψηφοφόρους πακέτα με ζυμαρικά. Ο Κεντρώος Πιερ Φερντινάντο Καζίνι περιορίστηκε σε μια συμβουλή προς τους παραλήπτες: «Μη χάνετε τον χρόνο σας: στείλτε την επιστολή στον αποστολέα. Οπως εκείνος ανακυκλώνει υποσχέσεις, έτσι κι εσείς ανακυκλώστε το χαρτί». Ο Μπερλουσκόνι δεν σήκωσε το γάντι. Προτίμησε να προβλέψει ότι ο κεντρώος συνασπισμός κομμάτων του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι δεν θα μπει καν στη Βουλή κι έστρεψε τα πυρά του στον Μπέπε Γκρίλο δηλώνοντας ότι η νίκη του θα ήταν καταστροφική για την Ιταλία.

Στην πραγματικότητα, ο Μπερλουσκόνι έθιξε δύο υπαρκτά ενδεχόμενα. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι συνασπισμοί κομμάτων πρέπει να συγκεντρώσουν το 10% των ψήφων για να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Ο συνασπισμός του Μόντι έχει πέσει κάπου στο 11% και σύμφωνα με αναλυτές εξακολουθεί να διολισθαίνει.
Μια εκλογική αποτυχία του Πρωθυπουργού θα στερούσε επομένως στον Μπερσάνι τη δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το Κέντρο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιλογές για την Κεντροαριστερά, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατακτήσει την πρώτη θέση, είναι δύο: ή ένας μεγάλος συνασπισμός με την Κεντροδεξιά ή μια συμμαχία με τον Γκρίλο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνευτεί το άνοιγμα του κεντροαριστερού υποψηφίου στο Κίνημα του γενοβέζου κωμικού. Εχοντας υπόψη του τις δημοσκοπήσεις, ο Μπερσάνι σημείωσε ότι η ισχυρή παρουσία του Κινήματος 5 Αστέρων στη Βουλή θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα είδος διερευνητικής επαφής. Κι αυτό γιατί κανένας δεν ξέρει εάν οι βουλευτές του Κινήματος θα λειτουργήσουν ως μαριονέτες του αντισυστημικού γκουρού τους ή εάν θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο που καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Η δυναμική του Γκρίλο εξηγεί τα πυρά που δέχεται από τον Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα 5 Αστέρων θα μπορούσε να στερήσει τη δεύτερη θέση από τον Καβαλιέρε –ο ίδιος ο Γκρίλο υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει την πρώτη.

Ακόμη κι αν δεν κερδίσει τον Μπερσάνι στις κάλπες, τον έχει κερδίσει στις πλατείες. Η προεκλογική του συγκέντρωση στο Μιλάνο ήταν μεγαλύτερη από την συγκέντρωση του κεντροαριστερού υποψηφίου. Και στο πλευρό του στο βήμα είχε μια εμβληματική φιγούρα της ιταλικής Αριστεράς: τον Ντάριο Φο. «Μου φαίνεται ότι γύρισα πολλά χρόνια πίσω όταν μετά τον πόλεμο θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα. Δεν τα καταφέραμε, κάντε το εσείς!» δήλωσε ο νομπελίστας συγγραφέας κι ενώ ο Μπέπε Γκρίλο υποσχόταν στους πολιτικούς ότι το Κίνημά του δεν θα ασκήσει φυσική βία εις βάρος τους εάν «παραδοθούν».

Τσελεντάνο και Φο στο πλευρό του Γκρίλο

Εκτός από τον νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο, την υποστήριξή του στο Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε εμμέσως και ο γνωστός τραγουδιστής και ηθοποιός Αντριάνο Τσελεντάνο