Το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο κατέκτησε ο Νίκος Αναστασιάδης, υποψήφιος του συντηρητικού Δημοκρατικού Συναγερμού, χθες κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Αντίπαλός του την ερχόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα είναι ο Σταύρος Μαλάς του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου ΑΚΕΛ που συγκέντρωσε 26,91% των ψήφων έναντι 45,46% του υποψηφίου του ΔΗΣΥ.

Στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο, μάχη για τη δεύτερη θέση με τον Σταύρο Μαλά φάνηκε να δίνει στην αρχή της καταμέτρησης ο υποψήφιος του κεντρώου ΕΔΕΚ Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος τελικά συγκέντρωσε ποσοστό 24,93% . Πάντως και τα exit polls φαίνεται να έπεσαν έξω, καθώς σε όλα υπήρχε η πρόβλεψη ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπήρχε περίπτωση να συγκεντρώσει άνω του 50% και έτσι να μη χρειαζόταν η διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Οι πολιτικοί αναλυτές εξετάζουν με ενδιαφέρον το ποσοστό της αποχής στις κυπριακές προεδρικές εκλογές που έφθασε στο 17,6% και ήταν το υψηλότερο απ’ ό,τι στις προηγούμενες προεδρικές αναμετρήσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα. Ο γενικός έφορος εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης ανακοίνωσε ότι στη χθεσινή εκλογική διαδικασία προσήλθε στις κάλπες το 82,84% των ψηφοφόρων σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008. Για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες στο εξωτερικό, όπου προσήλθε το 80% των 545.000 Κυπρίων που είχαν δικαίωμα ψήφου. Χθες πάντως για τις προεδρικές εκλογές ψήφισαν περισσότεροι από όσοι είχαν προσέλθει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 (ποσοστό 78,70%). Στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί στην Ελλάδα η συμμετοχή ήταν χαμηλή.

Ενθουσιασμός επικρατούσε από νωρίς στο εκλογικό κέντρο του ΔΗΣΥ και ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη δήλωσε ότι «από τις ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα και να κάνει μια καινούργια αρχή». Γραπτή δήλωση με την οποία συγχαίρει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» εξέδωσε χθες βράδυ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς. Αργά το βράδυ ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μάριο Καρογιάν, πρόεδρο του ΔΗΚΟ, του κεντρώου κόμματος που κατέβηκε διχασμένο ως προς την επιλογή του, οι ψηφοφόροι του οποίου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον β΄ γύρο.

Μήνυμα νίκης, πάντως, έστειλε και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος απευθύνθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα, λέγοντας ότι τους ενώνουν πολλά κοινά.

Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διατύπωσε επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, που επέλεξε να υποστηρίξει τον Ν. Αναστασιάδη και εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τον μεσαίο χώρο. Είπε ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα συνέλθουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για να καθορίσουν τη στάση της ΕΔΕΚ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, υποψήφιος της ΕΔΕΚ, συνεχάρη τον Ν. Αναστασιάδη, ανέφερε ότι θα τιμήσει την ψήφο που του έδωσαν οι πολίτες και θα στηρίξει κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, ενώ πολιτικές που εκχωρούν τον πλούτο της Κύπρου «θα μας βρουν μπροστά τους».

Η οικονομία και το επερχόμενο Μνημόνιο επικράτησαν στην προεκλογική αναμέτρηση επισκιάζοντας ίσως ακόμη και το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού. Ο νέος Πρόεδρος θα κληθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με τη διάσωση των τραπεζών, με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν και με τους όρους και τις προϋποθέσεις να παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε και η διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού, τα προσδοκώμενα κέρδη των οποίων ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.