Οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης διαχειρίστηκαν τους φόρους των πολιτών και τον πακτωλό των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για να φτιάξουν μια οικονομία με πήλινα πόδια κι ένα κράτος-οπερέτα. Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και οι ευθύνες δεν είναι ίδιες για όλους, όμως τελικά η χώρα γονάτισε.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το 2009 να σβήσει τη δημοσιονομική φωτιά και να αλλάξει ριζικά τη χώρα. Η ευκαιρία αυτή δεν χάθηκε με μια έντιμη ήττα, αλλά απεμπολήθηκε με τις μισές αλήθειες, την αναποτελεσματικότητα και τα επικοινωνιακά κόλπα. Ο ίδιος φαύλος κύκλος συνεχίζεται και σήμερα: πληρώνουμε συνεχώς για έναν λογαριασμό που ποτέ δεν βγαίνει.

Επειδή τα άκρα δεν προσφέρουν λύσεις, ισχυριζόμαστε ότι χρειάζεται μια προοδευτική, υπεύθυνη και αποφασισμένη αντιπολίτευση. Κάποιος να πει, για παράδειγμα, ότι δεν θέλουμε άλλους επαγγελματίες πολιτικούς και να επιβάλει όριο δύο θητειών παντού. Οτι δεν θέλουμε ολιγοπωλιακό τραπεζικό σύστημα. Ή ότι θα καταργηθεί η φαύλη κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Οτι θα μειωθεί το σπάταλο κράτος που ροκανίζει το υστέρημα των πολιτών και θα ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος που προσφέρει ποιότητα ζωής. Οτι σε έξι μήνες θα φτιαχτεί περιουσιολόγιο για να πληρώνουν όλοι δίκαιο φόρο. Οτι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα είναι παίγνιο των επιχειρηματικών λόμπι αλλά εργαλείο για ανάπτυξη και νέες δουλειές.
Οι 10.027 λέξεις των εισηγητικών κειμένων για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελπίδα είναι τώρα στους πολίτες.

* Ο Χ. Συμεωνίδης και ο Π. Σφηκάκης συμμετέχουν στην κίνηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς Π80.