Επανεκλέγεται ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, λαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 57% στις χθεσινές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, ο σημαντικότερος από τους επτά αντιπάλους τού Κορέα, ο Γκιγιέρμο Λάσο, φέρεται να παίρνει περίπου το 24% των ψήφων.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ήττα του, συνεχάρη τον Ραφαέλ Κορέα και δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας μαζί με την ομάδα του αξίζουν το σεβασμό για την πλήρη επικράτησή τους.

Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε τη νίκη του, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Κίτο.

«Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω. Η νίκη είναι δική σας», είπε από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου.

«Αυτή την επανάσταση, κανείς δεν τη σταματά. Γράφουμε ιστορία», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του Ισημερινού, μιας εκ των χωρών των Άνδεων, με τους 15 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Κορέα απολαμβάνει πλατειάς λαϊκής υποστήριξης αφού κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση μιας χώρας που για δεκαετίες υπέφερε από διαδηλώσεις και πραξικοπήματα.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που του αποδίδουν δικτατορικές μεθόδους στην άσκηση της πολιτικής.

Ο εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ 49χρονος οικονομολόγος έχει κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να αυξήσει τη δύναμή του, εφαρμόζοντας πολιτικές που φαλκιδεύουν τους αντιπάλους και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, το σύνθημά του για την «επανάσταση των πολιτών» τον έχει καταστήσει δημοφιλή στη χώρα του και αγαπητό στους αριστερούς ηγέτες άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής.