Κάνει ωραία ατμόσφαιρα αλλά…«τσουρουφλίζει» και την τσέπη. Από τις πιο σπάταλες μορφές θέρμανσης είναι το κλασικό τζάκι. Αντίθετα η πιο οικονομική λύση θέρμανσης αποδεικνύεται το κλιματιστικό.

Όσο για το καλοριφέρ με πετρέλαιο, ο φόρος που επιβλήθηκε τη φετινή χρονιά, έκανε αυτή τη λύση την τρίτη πιο ακριβή.

Αυτό δείχνει μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί το απόγευμα σε στρογγυλό τραπέζι για τις εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα της θέρμανσης – «Πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη; Υπάρχει άλλος δρόμος;» – που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται δε ότι οι τιμές που έλαβαν υπ’ όψιν τους οι ερευνητές (κόστος πετρελαίου, τιμή κιλοβατώρας) ήταν πρόσφατες.

Πόσο κοστιζουν αναλυτικά

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πιο ακριβή μορφή θέρμανσης είναι αυτή με ηλεκτρικό λέβητα ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές όπως αερόθερμο, σόμπα αλογόνου, ηλεκτρική σόμπα, καλοριφέρ λαδιού. Το κόστος της θερμικής ενέργειας είναι 0,214 ευρώ/ KWth. Δεύτερη ακριβότερη λύση θέρμανσης σε κόστος έρχεται το τζάκι ανοιχτού τύπου, το κλασικό τζάκι δηλαδή: κοστίζει 0,206 ευρώ/ KWh (το υπολόγισαν με δεδομένο κόστος ξύλων 200 ευρώ τον τόνο). Μάλιστα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τζάκι έχει βαθμό απόδοσης 25%. «Αυτή είναι δηλαδή η ωφέλιμη θερμότητα, η ζέστη που παίρνουμε από το ξύλο που καίγεται. Η υπόλοιπη θερμότητα χάνεται μέσω της καμινάδας. Το τζάκι δεν θα ζεστάνει όλο το σπίτι. Θα αισθανθούμε τη θερμότητα μόνο αν είμαστε μπροστά» λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών – Τομέας Θερμότητας και από τους υπεύθυνους της έρευνας Δρ Σωτήριος Καρέλλας.

Τό …έκαψε ο φόρος

Η θέρμανση με λέβητα πετρελαίου – κοστίζει 0,148 ευρώ/ KWth -συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με τις πιο ακριβές πρακτικές. Κύρια αιτία όπως τονίζουν και οι επιστήμονες είναι ο φόρος που επιβλήθηκε φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Παρατηρούμε ότι τα 0,067ευρώ – ένα μεγάλο κομμάτιτου κόστους δηλαδή – είναι ο φόρος» αναφέρει ο καθηγητής Καρέλλας.

Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές λύσεις θέρμανσης είναι το κλιματιστικό – κοστίζει 0,062 ευρώ – ο λέβητας βιομάζας (πέλετς ξύλου), ο λέβητας φυσικού αερίου.«Σίγουρα η πιο φτηνή λύση – προκύπτει σαφώς από τους υπολογισμούς μας – είναι το κλιματιστικό. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ζεστάνουμε ένα μικρό δωμάτιο, κι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αερόθερμο ή κλιματιστικό πρέπει να καταλήξουμε στη λύση του κλιματισμού» λέει ο κ.Καρέλλας.

Όσο για τη θέρμανση με βιομάζα (πελετς) είναι μεν οικονομική μορφή αλλά οι ειδικοί του ΕΜΠ συνιστούν στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί. Τίθεται το ζήτημα αν είναι πιστοποιημένη η βιομάζα. Σε δείγμα πέλετς από την αγορά – αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΜΠ – διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο ποσοστό στάχτης απ’ αυτό που έλεγαν.

Στρογγυλό τραπέζι των Οικολόγων

Στόχο να συμβάλει στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος της θέρμανσης κτηρίων έχει το στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Λεωφόρος Αμαλίας 8). Όπως σημειώνουν η συζήτηση αυτή εντάσσεται στην εκστρατεία τους για την ενέργεια και τη θέρμανση. Το υλικό από την εκδήλωση θα συγκεντρωθεί και θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα (http://ecogreens-gr.org/climate/?page_id=1017) που έχουν φτιάξει για το θέμα. Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται για μελέτες και να συγκρίνουν διαφορετικά συστήματα θέρμανσης.