Παράγοντες της πάλης από αρκετές χώρες, εξέφρασαν έκπληξη και οργή για την αρχική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να εισηγηθεί την αφαίρεση της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία, χαρακτήρισε την πρόταση «μεγάλη έκπληξη» και αρκετοί αθλητές μίλησαν για «τραγωδία» του αθλήματος, αν επικυρωθεί αυτή η απόφαση.

«Η Παγκόσμια ομοσπονδία θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, για να πείσει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ ότι πρόκειται για απόφαση εναντίον ενός αθλήματος που είναι στο πρόγραμμα από τους Αγώνες της αρχαιότητας» αναφέρει η ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Οριστική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο Μπουένος Αϊρες. Φυσικά, στους επτά μήνες που μεσολαβούν οι άνθρωποι της πάλης σε όλο τον κόσμο θα κινηθούν ώστε να πείσουν τα μέλη της ΔΟΕ ότι μία οριστική απόφαση για αφαίρεση της πάλης από το πρόγραμμα θα αποτελέσει τεράστιο λάθος.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ραφαέλ Μαρτινέτι θα αντιμετωπίσει έντονη κριτική, αυτό το Σαββατοκύριακο,. στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουκέ της Ταϊλάνδης.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Μιχαίλ Μανιασβίλι, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Itar-TASS είπε πως η παγκόσμια ομοσπονδία είναι μέρος του προβλήματος: «Πιστευω ότι η δουλειά του Μαρτινέτι τώρα είναι να παλ΄’εψει ώστε να υπερασπιστεί το άθλημα», είπε.

Ο παράγοντας της γερμανικής ομοσπονδίας, Γiάννης Ζαμαντουρίδης υποστήριξε ότι «με αυτή την απόφαση πεθαίνει ένα μέρος της ολυμπιακής ιδέας».

Η πάλη ήταν ένα από τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα και στη σύχρονη εποχή έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα από το 1896 στην Αθήνα. Αυτή η στιγμή, η παγκόσμια ομοσπονδία απαριθμεί 180 χώρες μέλη.

Η Ρωσίδα χρυσή Ολυμπιονίκης στα 72κ, Ναταλία Βορομπίεβα, τόνισε: «Θα είναι τραγωδία για πολλούς ανθρώπους. Οι αθλητές θα παλέψουν για τη θέση τους στους αγώνες έως το τέλος και πιστεύω ότι τελικά όλα θα είναι εντάξει».

«Πραγματικά είναι αηδιαστικό. Αρρωσταίνω μόνο που το σκέφτομαι» πρόσθεσε ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 84κ, Καελ Σάντερσον. .