Ακάλυπτο, για πρώτη φορά από την αποκάλυψη του σκανδάλου υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, άφησε χθες κατά την απολογία του ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τον συγκατηγορούμενό του και άλλοτε δεξί του χέρι Μιχάλη Λεμούσια.

Στην εκπνοή της αποδεικτικής διαδικασίας και λίγες ημέρες πριν από την τελική κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στην τελευταία και πιο κρίσιμη ερώτηση του προέδρου, απέφυγε να εκφράσει την πεποίθησή του για την ενοχή ή μη του Μιχάλη Λεμούσια. Πρόκειται για τον στενότερο συνεργάτη του και επί χρόνια πανίσχυρο γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Επειδή θέλω να έχω τη συνείδησή μου καθαρή, θέλω να σας ρωτήσω αν σήμερα, έπειτα από όλα αυτά, είστε απολύτως βέβαιος ότι ο Λεμούσιας, έστω σε κάτι, δεν έχει ενεργήσει ερήμην σας. Απαντήστε τώρα, γιατί σε ενδεχόμενο δεύτερο βαθμό ίσως το μετανιώσετε», είπε ο πρόεδρος προς τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Η ερώτηση προκάλεσε την αντίδραση του κοινού συνηγόρου των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια, ο οποίος υποστήριξε ότι από την ερώτηση του προέδρου συνάγεται ότι ο Λεμούσιας έχει ήδη καταδικαστεί. «Τζάμπα καθόμαστε εδώ τρεις μήνες, η απόφαση έχει εκδοθεί» φώναξε από το εδώλιο ο Μ. Λεμούσιας, ωστόσο ο πρόεδρος επέμεινε στην ερώτηση για την ακεραιότητα του Λεμούσια. «Θα περιμένω της κρίση σας», απάντησε ο πρώην δήμαρχος, αποφεύγοντας να στηρίξει το «δεξί του χέρι» στον δήμο και προκαλώντας αναστάτωση στην αίθουσα.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε υποστηρίξει κατά την απολογία του ότι επέλεξε για χρόνια ως συνεργάτη τον Λεμούσια, καθώς «ήταν έντιμος και εργατικός», γι’ αυτό και δεν τον είχε αποπέμψει το 2006, όταν η αντιπολίτευση τον κατήγγειλε για αδιαφανή απόκτηση ακινήτων. «Ο στόχος ήμουν εγώ, μέχρι σήμερα επιχειρείται η πολιτική μου δολοφονία», υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος.

Στην εξάωρη απολογία του ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες («οι ελεγκτικές Αρχές και οι ορκωτοί λογιστές μάς βεβαίωναν ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό», επανέλαβε πολλές φορές), χαρακτήρισε «παιδικό παραμύθι» τους ισχυρισμούς του κεντρικού κατηγορουμένου Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεβε προτού ξεκινήσει η θητεία του ίδιου, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που έκανε την έρευνα.

«Δεν έπιασα ποτέ χρήματα του δήμου στα χέρια μου. Αν μου βρουν έστω ένα ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, θα πέσω από τον Λευκό Πύργο», είπε, και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Εχει στεγνώσει η ψυχή μου για να προσφέρω στα κοινά». Σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό της δημοτικής παράταξης Αναγέννηση υποστήριξε ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος στράφηκε και εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στον δήμο, εστιάζοντας κυρίως στον Γιάννη Μπουτάρη και στη Χρύσα Αράπογλου, για τους οποίους τόνισε ότι επιδίωξαν τον πολιτικό του θάνατο.

Για τον σημερινό δήμαρχο έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος για τους χαρακτηρισμούς «καμόρα» και «ομερτά» που χρησιμοποίησε καταθέτοντας ως μάρτυρας προ εβδομάδων στο δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Χαλντούπη.