Φως στην άκρη του τούνελ προς το τέλος του 2013 βλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ στις θετικές εξελίξεις για το ίδιο έτος αναφέρει και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο συνέχισε την πτωτική πορεία του σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση για την ίδια περίοδο μεταξύ 2011 και 2010.

Επίσης, στα θετικά του 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει και τη διαμόρφωση για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, της τάξεως των 748 εκατ. ευρώ. Πάντως και το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση της οικονομίας κατά 4,7% ενώ σε υψηλά επίπεδα –πάνω από 27% –θα διατηρηθεί και το ποσοστό της ανεργίας.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι πλέον δεν έχει και τόση σημασία το συνολικό ποσοστό της ανεργίας, αλλά η διαχείριση από την Πολιτεία του μείζονος προβλήματος των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 60% του συνόλου. Το ΙΟΒΕ συστήνει στην κυβέρνηση να μη χαλαρώσει όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στα στοιχεία που προοιωνίζονται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2013 με αρχές του 2014, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ είναι:

– Σημαντικές ζημιές όσων στοιχημάτισαν υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας.

– Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

– Βελτίωση στο πρωτογενές έλλειμμα.

– Σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

– Προβλεπόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Φαίνονται πλέον προσεγγίσιμοι στόχοι, όπως:

– Η ανακοπή της ύφεσης.

– Η εμπέδωση θετικών ισοζυγίων.

– Η ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φαίνεται να δρομολογούνται ενέργειες που θα κινητοποιήσουν σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα επανεκκινήσουν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως οι αυτοκινητόδρομοι.