Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά από Μονεμβασίτες γονείς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος από το 1959 ως το 1967 και από το 1967 μέχρι το 1977 ως δικαστής. Την περίοδο 1978-1981 άσκησε τη δικηγορία. Από το 1981 ως το 1989 εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α" Αθηνών. Χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986) και υφυπουργός Παιδείας (1988).

"Εχει γράψει ποίηση, πεζογραφία (δοκίμιο. αφήγημα, μυθιστόρημα), έχει μεταφράσει ξένους ποιητές και έχει αρθρογραφήσει σε ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και σε περιοδικά.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

«Η Ρούλα Κακλαμανάκη υπήρξε μια μεγάλη κυρία, μία αγωνίστρια της Δημοκρατίας, μία εξαίρετη νομικός, μια ακέραιη πολιτικός. Πάνω από όλα, όμως, ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος από αυτούς που τόσο έχουμε ανάγκη στις δύσκολες αυτές μέρες. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια της καλής φίλης και συναδέλφου νομικού, Ρούλας Κακλαμανάκη. Άνθρωπος με ήθος, έντιμη πολιτικός,
υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση την πολιτική, την επιστήμη, την ποίηση και τα γράμματα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της.»