… της Κίνας αποπειράθηκαν να τιμήσουν τον Αϊ Ουέιουεϊ και να τον δωροδοκήσουν προσφέροντάς του υψηλά αξιώματα. Τον φυλάκισαν, του επέβαλαν πρόστιμα, τον χτύπησαν τόσο άσχημα στο κεφάλι που έπειτα ήταν απαραίτητο να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο. Εφτασαν στο σημείο να τον παρακαλέσουν να συμμορφωθεί, όμως τίποτα δεν απέδωσε. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: γιατί το Πολιτμπιρό ασχολείται με έναν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη όπως ο Αϊ, ο οποίος γυρίζει ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον εαυτό του να χορεύει το «Gangnam style» φορώντας χειροπέδες –και διακωμωδώντας παράλληλα το κινεζικό κράτος –που ταχύτητα καταλήγει στο YouTube με περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις;

Μονάχα ένα…

… πράγμα απεχθάνεται περισσότερο από τις καταγγελίες το κόμμα και αυτό είναι οι κοροϊδίες. Και το χιούμορ αποτελεί σήμα κατατεθέν των επιθέσεων του Αϊ. Αλλοι αντιφρονούντες όπως ο συγγραφέας Λου Σιάομπο, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φυλακή, γράφουν εύστοχα για τη δημοκρατία αλλά δεν έχουν μεγάλη απήχηση μεταξύ των απλών Κινέζων. Η δουλειά του Αϊ μπορεί να είναι ακατανόητη για πολλούς αλλά τα άσεμνα αστεία του καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή και επιπλέον είναι δύσκολο να τα περιορίσει κανείς. «Νομίζω πως δεν ξέρουν τι να κάνουν με ανθρώπους σαν κι εμένα» –δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αϊ –«κατά κάποιον τρόπο σταμάτησαν να προσπαθούν να με ελέγξουν».

Βασική πρόκληση…

… για το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το γεγονός ότι ο Αϊ είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στον κόσμο. Η ανάδυσή του ως συμβόλου αντίστασης αποτελεί ένδειξη προόδου και ενός ανεπίσημου πλουραλισμού ο οποίος κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος. Στην Κίνα σημειώνεται όντως πρόοδος αναγνωρίζει ο Αϊ και αναμένει πως έως το 2020 η δημοκρατία θα έχει φτάσει και εκεί, αλλά τονίζει πως είναι ήδη πολύ αργά καθώς μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων πήγε χαμένη.

Επειτα από…

… μακρά κουβέντα που είχα μαζί του, τον ρώτησα αν είχε κάτι τελευταίο να μου πει. «Η Κίνα χρειάζεται ακόμα βοήθεια από τις ΗΠΑ» μου απάντησε. «Το να επιμένουν σε συγκεκριμένες αξίες, να ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ. Αυτός είναι το πιο σημαντικό προϊόν της αμερικανικής κουλτούρας. Οταν η Χίλαρι Κλίντον μιλά για την ελευθερία στο Διαδίκτυο νομίζω πως αυτό είναι υπέροχο». Τα λόγια του Αϊ αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τους Αμερικανούς. Εχουμε έναν πανίσχυρο Στρατό πράγματι, όμως το πραγματικά βαρύ πυροβολικό μας είναι οι ιδέες μας. Το να μιλάμε για τις αξίες μας ανά την υφήλιο αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα αναφορικά με ζητήματα όπως η υποκρισία και η ασυνέπεια αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο να είναι κάποιος ένας ασυνεπής υπέρμαχος της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων παρά να είναι ένας συνεπής υπέρμαχος του τίποτα.