… την τραγωδία του Κονέτικατ. Αυτή η στιγμή είναι μια στιγμή πένθους και όχι δαιμονοποίησης όσων κατέχουν όπλα». Το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν ένα από τα πολλά που δέχτηκα αφότου τάχτηκα, μέσω της στήλης μου, υπέρ ενός αυστηρότερου ελέγχου της οπλοκατοχής. Και τώρα αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω. Ο Πρόεδρος Ομπάμα και η Βουλή οφείλουν να διευθετούν ζητήματα εθνικής σημασίας. Ομως κάθε δύο μήνες σκοτώνονται περισσότεροι Αμερικανοί από την άλογη χρήση των όπλων από όσους σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών. Σύμφωνα με μελέτη του Ταμείου Προστασίας των Παιδιών, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους εξ αιτίας των όπλων 2.800 παιδιά και έφηβοι.

Ο αριθμός αυτός…

… είναι υψηλότερος από τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μαζί κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε χρονιάς εχθροπραξιών και διπλάσιος από τον αριθμό των αστυνομικών που σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας στις ΗΠΑ σε διάστημα ενός χρόνου. Οπότε, η στιγμή αυτή είναι όντως μια στιγμή πένθους αλλά και μια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα, πέρα από θλίψη, οφείλει να δείξει και αποφασιστικότητα. Σ’ ένα δεύτερο μήνυμα που δέχτηκα, κάποιος ισχυριζόταν πως οι αυστηρότεροι νόμοι δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία αλλαγή και προς επίρρωσιν του ισχυρισμού του αναφέρθηκε στη δολοφονία 77 ανθρώπων στην Νορβηγία από τον Αντερς Μπρέιβικ το καλοκαίρι του 2011. Στη Νορβηγία, όμως, σημειώνονται λιγότερες από 10 δολοφονίες τον χρόνο. Στις ΗΠΑ, περισσότερες από 10 δολοφονίες πραγματοποιούνται μέσα σε διάστημα μόλις 8 ωρών.

Το λόμπι…

… της οπλοκατοχής συχνά αναφέρεται στις απόψεις του Τζον Λοτ, ο οποίος υποστήριζε ότι τα περισσότερα όπλα θα επιφέρουν μείωση της εγκληματικότητας. Αλλά σύμφωνα με μεταγενέστερες μελέτες, ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος κατέχει κάποιο όπλο αυξάνει τις πιθανότητες είτε να αυτοπυροβοληθεί είτε να πυροβοληθεί από τον ή τη σύντροφό του. Οι Αμερικανοί είναι περισσότερο ασφαλείς αν βασίζονται στην Αμεση Δράση πάρα στην κατοχή όπλου. Η Νάνσι Λάντζα –η νεκρή μητέρα του νεκρού δράστη του μακελειού στο Κονέτικατ –αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Ισως να πίστευε ότι τα πολλά όπλα της θα τής προσέφεραν ασφάλεια. Αλλά χρησιμοποιήθηκαν από τον γιο της για να σκοτώσει την ίδια και πολλά από τα παιδιά του σχολείου στο οποίο εργαζόταν.

Καθώς οι δασκάλες…

… του Δημοτικού Σχολείου Σάντι Χουκ προσπαθούσαν να φυγαδεύσουν τους μικρούς μαθητές τους στον προαύλιο χώρο, τους ζήτησαν να κλείσουν τα μάτια τους. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα κάνουμε και εμείς το ίδιο, θέλω να ελπίζω πως δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά σε όσα η τραγωδία αυτή έχει να μας δείξει και κυρίως να μας διδάξει.