Ο Λεμπ από τον Μάρτιο του 2012 και έως τις αρχές φθινοπώρου έκτιζε θέση στα ελληνικά ομόλογα, διαβλέποντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που έκρυβαν τα υποτιμημένα ελληνικά χρεόγραφα (το είχε πράξει νωρίτερα και με την Πορτογαλία). Αγοράζοντας ομόλογα με μέση τιμή 17 σεντς στο ευρώ μέσα σε λιγότερο από 10 μήνες η Third Point LLC διπλασίασε το χρήματά της (η μέση τιμή για την επαναγορά ομολόγων διαμορφώθηκε στο 33,8%) και σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου πέτυχε καθαρά κέρδη 380 εκατ. ευρώ ή 500 εκατ. δολαρίων. Συγκεκριμένα ο Λεμπ αγόρασε έναντι 380 εκατ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,262 δισ. ευρώ και τελικά έβγαλε κέρδος 380 εκατ. ευρώ. Από μία και μόνη επένδυση. Η Third Point LLC έχει υπό συνολική διαχείριση σχεδόν 10 δισ. δολάρια και στην ελληνική περίπτωση επένδυσε το 5% των κεφαλαίων της. Για μια εταιρεία που έχει διαχρονικά καθαρό κέρδος 17% από επενδύσεις το ρίσκο ήταν αρκετά μεγάλο. Ωστόσο, ο Λεμπ πήρε το ρίσκο και δικαιώθηκε. Ετσι, από τις αρχές του έτους έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες του απόδοση 20%, όταν η μέση απόδοση των hedge funds δεν ξεπερνά το 5%.

Στην επενδυτική έκθεση τρίτου τρίμηνου που εξέδωσε η Third Point στις αρχές Οκτωβρίου υπογραμμίζονται οι υπεραποδόσεις από την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα και γίνεται λόγος τόσο σε στίχους του Θουκυδίδη όσο και σε στίχους του αμερικανού ράπερ Τούπακ Σακούρ. Στο ασυνήθιστο αυτό report όπου η εταιρεία επιχαίρει για τα κέρδη της, αποκαλύπτεται πως η Third Point LLC είχε στείλει αποστολή αναλυτών στην Αθήνα η οποία επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ότι το ρίσκο της επένδυσης είναι ελεγχόμενο.

Ο Νταν Λεμπ είναι γνωστός επενδυτής στις ΗΠΑ και θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Προέρχεται από ευκατάστατη εβραϊκή οικογένεια του Λος Αντζελες με πατέρα δικηγόρο ειδικευμένο σε εταιρικά ζητήματα και μητέρα ιστορικό. Ο ίδιος είναι ανιψιός της Ρουθ Χάντλερ, της «μητέρας» της κούκλας Μπάρμπι και πρώην προέδρου της εταιρείας παιχνιδιών Mattel.

Ο Λεμπ με σπουδές στα οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια άρχισε να δουλεύει ως χρηματιστής το 1983. Το ταλέντο του στις επενδύσεις διαφάνηκε από νωρίς και κυρίως όταν άρχισε να εργάζεται για την εταιρεία Jefferies & Company.

ΒΛΕΠΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert, η πέμπτη τότε μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση λόγω παράνομων δραστηριοτήτων στην αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου (το γνωστό σκάνδαλο Μίλκεν), ο 29χρονος Λεμπ διαπίστωσε πως κάποιοι τίτλοι που είχε εκδώσει η Drexel και τους οποίους διακρατούσαν ευρωπαϊκές τράπεζες και άξιζαν πολύ περισσότερο από ό,τι αποτιμώντο. Ετσι, έπεισε τις τράπεζες να πωλήσουν τους τίτλους αυτούς σε hedge funds και επενδυτικές τράπεζες (όπως η Goldman Sachs), που εν συνεχεία αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Ο Λεμπ μεταπήδησε το 1992 στη Citibank ως πωλητής ομολόγων υψηλού κινδύνου. Το 1995 παραιτήθηκε από τη Citicorp και ίδρυσε την Third Point LLC, μια επενδυτική φίρμα μπουτίκ η οποία ασχολήθηκε με την καταγραφή υπεραξιών από προβληματικές επιχειρήσεις και εν συνεχεία επεκτάθηκε και σε επενδύσεις όπως το κρατικό χρέος. Ετσι, μια εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 2,5 εκατ. ευρώ μέσα σε 17 χρόνια βρέθηκε να διαχειρίζεται 10 δισ. ευρώ.