«Ευχαριστώ. Είμαι καλά. Μην ανησυχείτε». Το μήνυμα αυτό εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο υποτίθεται ότι είχε αναρτήσει ο Λινγκ Γκου, ο 23χρονος γιος ανώτατου στελέχους του καθεστώτος και στενού συμμάχου του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο. Το μήνυμα εκείνο ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα διάψευσης της πληροφορίας ότι ο Λινγκ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε τροχαίο δυστύχημα που είχε προκαλέσει με τη μαύρη Φεράρι του. Ο ίδιος σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ οι δύο γυναίκες που τον συνόδευαν τραυματίστηκαν.

Το δυστύχημα ήταν ένα νέο πλήγμα για το καθεστώς ενόψει του συνεδρίου του κόμματος για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Και έπαιξε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος στη μετάβαση της εξουσίας από την τέταρτη στην πέμπτη γενιά ηγετών. Η αρχή του καλοκαιριού έβρισκε τον Χου Τζιντάο σε θέση ισχύος. Ηταν ένα «δώρο» που του είχε προσφέρει ο Μπο Σιλάι, ο ανερχόμενος αστέρας του μπλοκ των σκληροπυρηνικών που είδε τις φιλοδοξίες του να καταρρέουν όταν έγινε γνωστή η εμπλοκή της γυναίκας του στη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, ενώ ο ίδιος είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την έρευνα για την υπόθεση. Το δυστύχημα με τη Φεράρι προσέφερε τον άσο που έλειπε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο πατέρας του θύματος είχε προσπαθήσει να αποκρύψει το τραγικό.

Η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία και ως αποτέλεσμα άλλαξαν οι ισορροπίες. Ο Χου αποδυναμώθηκε προς όφελος της κλίκας των σκληροπυρηνικών που ήλεγχε ο πρώην πρόεδρος Τζιανγκ Ζεμίν. Η νέα ισορροπία φαίνεται ότι επηρέασε τη νέα σύνθεση του Πολιτμπιρό και της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής: οι τέσσερις θέσεις του ανώτατου καθοδηγητικού όργανου του κόμματος κατελήφθησαν από τους σκληροπυρηνικούς, αφήνοντας τις υπόλοιπες τρεις στο στρατόπεδο των μετριοπαθών. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς δεν άντεχε δεύτερο σκάνδαλο, στο επίκεντρο του οποίου θα βρισκόταν ο πολυτελής βίος που διάγουν τα μέλη της κόκκινης αριστοκρατίας και οι επίγονοί τους. Η κόκκινη Φεράρι του Γκουαγκουά, γιου του Μπο Σιλάι, είχε τραυματίσει ήδη την εικόνα του καθεστώτος. Το βάρος της μαύρης Φεράρι του Γκου, γιου του Λινγκ Τζιχούα, θα ήταν ασήκωτο. Κρατική εταιρεία πετρελαίου προσέφερε γενναία αποζημίωση στις οικογένειες των δύο γυναικών που συνόδευαν τον Λινγκ Γκου προκειμένου να αποσπάσει τη σιωπή τους. Ο πατέρας του, επικεφαλής του Γενικού Γραφείου επί προεδρίας Χου, απέτυχε να εκλεγεί στο 25μελές Πολιτμπιρό ενώ έχασε τη θέση του και στην πανίσχυρη Γραμματεία του κόμματος.

Οι διαστάσεις που πήρε το σκάνδαλο Μπο Σιλάι στέρησαν τον φιλόδοξο πολιτικό από όλα τα κομματικά του αξιώματα, ενώ θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Παραμένει άγνωστο αν ο Λινγκ Τζιχούα θα έχει την ίδια τύχη.