Τους ενημέρωσαν επίσης ότι λόγω της στάσης της πολιτείας και της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων, παραμένουν στον Σκαραμαγκά 3 σχεδόν έτοιμα υποβρύχια σαν το «Παπανικολής».

Χθες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου) επισκέφθηκαν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πανο Παναγιωτόπουλο για το θέμα του Σκαραμαγκά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην επιτακτική και επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης του θέματος, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ολοκλήρωση των εργασιών στα 3 υποβρυχια (τύπου 214) με κατοχύρωση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του κράτους που έχει πληρώσει ήδη το σύνολο σχεδόν της οφειλής, εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με σταθερή απασχόληση και πληρωμή δεδουλευμένων, καθώς και άρση των περιορισμών (της ΕΕ) ώστε ο Σκαραμαγκάς να μπορεί να ναυπηγεί επίσης εμπορικά πλοία και στρατιωτικά τρίτων χωρών, πράγμα που τώρα απαγορεύεται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για το αδιέξοδο, με κορύφωση την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Αυτό που σήμερα απαιτείται, είπαν, είναι η ανατροπή όλων των επιλογών που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο και η ανάληψη ριζοσπαστικών και επιθετικών πολιτικών πρωτοβουλιών και σχεδιασμένων παρεμβάσεων που θα επιτρέπουν την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στα Ναυπηγεία για την συνολική ανασυγκρότηση και αναβάθμισή τους.

Κατα της πληροφορίες αρμοδίων κύκλων, η κυβέρνηση έχει υπό επεξεργασίαμια «βεντάλια» σχεδίων λύσεων, που μπορεί να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Λιβανέζο ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκακ. Ι.Σαφαή θα επιχειρήσει να προωθήσει η ίδια με προτωβουλίες της. Κινήσεις γίνονται και προς την ΕΕ για την άρση των ρητρών.

Στην συνάντηση του υπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μέρος από την πλευρά του υπουργείου και ο Ειδικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου, ο «εθνικός συντονιστής» για τα Ναυπηγεία Νίκος Αναστασόπουλος, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Διονύσιος Κολοβός και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.