«Τείχος» για τη λαθρομετανάστευση έχει σηκωθεί στην περιοχή του Εβρου, αλλά το Αιγαίο συνεχίζει να είναι «μαύρη τρύπα» στην προσπάθεια ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα.

Η απόφαση να αφαιρεθεί από τη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται ενιαίο δόγμα και πρακτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ήδη χαρακτηρίζεται ως «τουλάχιστον άστοχη» από κυβερνητικούς κύκλους. Ετσι, τους τελευταίους μήνες αποτυπώνεται και στα αριθμητικά στοιχεία εισόδου λαθρομεταναστών η αδυναμία να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα. Κι όμως, την ίδια ώρα, τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν πρακτικά «σφραγιστεί» και η μείωση των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από εκεί είναι εντυπωσιακή.

Από τις 4 Αυγούστου 2012, ημέρα που άρχισε η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» έως τώρα, στον Εβρο έχουν συλληφθεί μόλις 1.501 παράνομοι μετανάστες. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 είχαν συλληφθεί από τα ίδια σημεία 28.556 λαθρομετανάστες. «Καταγράφεται μια μείωση της τάξης του 95% από τον Εβρο. Κάτι που έχει γίνει δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σταμάτησαν και οι συζητήσεις για αποβολή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία όμως και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο ισχύει το «όποιος θέλει μπαίνει», και αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία συλλήψεων. Η είσοδος των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 1.500%! Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί 1.900 λαθρομετανάστες, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 ο αριθμός ήταν μόλις 125 άτομα. Αντίστοιχα στο Νότιο Αιγαίο, καταγράφεται αύξηση 400% στην είσοδο λαθρομεταναστών. Από τους 105 που είχαν πιαστεί πέρυσι στο τετράμηνο Αυγούστου – Νοεμβρίου φέτος ο αριθμός τους έφτασε τους 420.

Το Λιμενικό Σώμα που έχει την ευθύνη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων επικαλείται έλλειψη περιπολικών. Το καλοκαίρι το περιπολικό με ζώνη ευθύνης το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είχε βγει εκτός περιπολιών λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν οι διακινητές των λαθρομεταναστών. Τους φθινοπωρινούς μήνες τα περιπολικά σκάφη μεταξύ Λέσβου, Χίου και Σάμου εμφανίζουν συχνές βλάβες με αποτέλεσμα να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι. Επιπλέον, δεν υπολογίσθηκε από τον επιτελικό σχεδιασμό των μέτρων φύλαξης στα θαλάσσια σύνορα η μετακίνηση του μεταναστευτικού κύματος προς τα νησιά όσο ο Εβρος «σφραγιζόταν». Μόλις χθες, πάντως, αποφασίστηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας η προμήθεια έξι σύγχρονων περιπολικών σκαφών. Για τους γνωρίζοντες, η διαδικασία αυτή, εάν και πάλι δεν κολλήσει σε κάποιο συρτάρι, θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Παρόμοια εξαγγελία για αγορά έξι περιπολικών σκαφών είχε γίνει και πριν από έναν χρόνο κι έμεινε εξαγγελία. Μάλιστα τότε ήταν άμεσα διαθέσιμο και το ποσό από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, σε ένα συνολικό πακέτο 250 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταλογίζουν ευθύνες στο υπουργείο Αμυνας για την καθυστέρηση παράδοσης χώρων κράτησης σε Χίο και Σάμο, οι οποίοι είχαν εξαγγελθεί από τον υπουργό Νίκο Δένδια και υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμοι ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Σε ακόμη μακρύτερο ορίζοντα τοποθετείται και η λειτουργία χώρων κράτησης σε Λέσβο και Ρόδο, που επίσης είχαν εξαγγελθεί. Ειδικά στα δυο αυτά νησιά ο Στρατός δεν έχει καταλήξει ακόμη ποια στρατόπεδα θα διαθέσει. «Οι χώροι κράτησης στα νησιά αυτά θα μας έλυναν τα χέρια, και θα γλίτωναν πολλά έξοδα μεταφοράς των κρατουμένων στα υπάρχοντα κέντρα», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου.

Αττική. Στα ευχάριστα νέα για την Κατεχάκη, η προσφορά από τη Ροδόπολη Σερρών για τη λειτουργία χώρου κράτησης σε στρατόπεδο της περιοχής. Στην ευρύτερη περιοχή Αττικής, από την ημέρα εφαρμογής του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» έχουν συλληφθεί 4.092 μετανάστες, ενώ άλλοι 4.971 έχουν επιστρέψει στις χώρες τους είτε με πτήσεις τσάρτερ της ΕΛ.ΑΣ. είτε μέσω του προγράμματος επιστροφής που επιδοτείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τις 4 Αυγούστου, ημέρα που άρχισε ο «Ξένιος Ζευς», έως τώρα, στον Εβρο έχουν συλληφθεί 1.501παράνομοι μετανάστες. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 είχαν συλληφθεί 28.556 λαθρομετανάστες.

Στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία όμως, και ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο, η είσοδος των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 1.500%