Εν μέσω διαμαρτυριών, ο νέος Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), ανέλαβε το Σάββατο επισήμως καθήκοντα. Ο φωτογενής 46χρονος πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού κέρδισε τις εκλογές από την Αριστερά με δωροδοκίες και άλλα κόλπα πιστεύουν οι αντίπαλοί του και θα επαναφέρει στη χώρα τους δαίμονες του αυταρχισμού και της διαφθοράς που είχαν χαρακτηρίσει την περίοδο από το 1929 ώς το 2000, κατά την οποία το PRI κυβερνούσε χωρίς διακοπή.

Ο Πένια Νιέτο γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1966 στο Ατλακομούλκο, στην Πολιτεία του Μεξικού, πόλη που είναι η βάση του «γκρούπο ατλακομούλκο», μιας κλίκας ισχυρότατης μέσα στο PRI. Η πολιτική είναι παράδοση στην οικογένειά του και ο ίδιος είχε καλλιεργήσει από χρόνια το προφίλ του προεδρικού υποψηφίου που θα έβαζε τέλος σε 12 χρόνια κυριαρχίας του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN). Μετά τη λαμπρή εκλογική νίκη του το 2005 στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας του Μεξικού, εμφανίσθηκε στο κόμμα ως ο ιδεώδης υποψήφιος. Διότι ο Ενρίκε δεν έχει μόνο εμφάνιση ηθοποιού: μερικές πλευρές της ζωής του μοιάζει να έχουν βγει από σενάριο τηλεοπτικού σίριαλ.

Παντρεύτηκε σε ηλικία 28 ετών με τη Μόνικα Πετρελίνι, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και βρέθηκε χήρος 13 χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατό της το 2007, σε κρίση επιληψίας. Το 2009 παραδέχθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις όσο ήταν παντρεμένος μαζί της και πως είχε αποκτήσει δύο εξώγαμα παιδιά από δύο διαφορετικές γυναίκες, το ένα από τα οποία πέθανε πολύ μικρό από καρκίνο. Το 2010 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Αγγέλικα Ριβέρα, ηθοποιό σαπουνόπερας στο Televisa, το μεγαλύτερο κανάλι της μεξικανικής τηλεόρασης.

Το φοιτητικό κίνημα «YoSoy132», που έκανε την εμφάνισή του κατά την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να εμποδίσει την επιστροφή του PRI στην εξουσία, τον κατηγόρησε για τον ρόλο του το 2006 στη βίαιη καταστολή της κοινωνικής αναταραχής στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, στην Πολιτεία του Μεξικού, κατά την οποία υπήρξαν δύο νεκροί, ενώ 20 γυναίκες κακοποιήθηκαν από την Αστυνομία. Κατά τα άλλα, ο νέος Πρόεδρος δεν έχει το χάρισμα του αυτοσχεδιασμού, αφού σχεδόν ποτέ δεν ξεφεύγει από το κείμενο των ομιλιών που γράφει η ομάδα του και μερικοί υποψιάζονται ότι δεν πιάνει βιβλίο στα χέρια του. Οταν ερωτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από δημοσιογράφους ποια είναι τα τρία αγαπημένα του βιβλία, δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί ούτε ένα, πλην της Βίβλου, και ούτε έναν συγγραφέα. Στη συνέχεια, αφού απέδωσε εσφαλμένα στον Ενρίκε Κράουζε το βιβλίο «Το κάθισμα του αετού» του Κάρλος Φουέντες, παραδέχθηκε: «Η αλήθεια είναι πως όταν διαβάζω βιβλία οι τίτλοι δεν μου εντυπώνονται»… Κάποιοι «κακοί» είχαν αρχίσει τότε να τον αποκαλούν «ο Τζάστιν Μπίμπερ του PRI».