«Frankenweenie» Γεια στο στόμα και το πνεύμα τού Τιμ Μπάρτον. Ο αθεόφοβος στα 54 χρόνια του, σαν τζόβενο χαρισματικό, εξακολουθεί να επιδίδεται σε ρεσιτάλ μαύρου χιούμορ, σαρκασμού και πρωτοτυπίας. Σκηνοθετώντας ασπρόμαυρο animation, διάρκειας μόλις 87 λεπτών.

Σαν τυμβωρύχος δημιουργικός νεκρανασταίνει τον μύθο του Φρανκενστάιν και στη συνέχεια τον μεταποιεί στα μέτρα μιας δικής του παραμυθίας, σχολιάζοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με φασισμό, θρησκοληψία και φονταμενταλισμό. Με έναν λόγο ρίχνει στον Καιάδα όλα τα μαύρα ιδεολογήματα που σπρώχνουν τον πλανήτη πίσω στον Μεσαίωνα!

Σταυροβελονιά αφήγησης και σαρκασμού. Το στόρι, καταιγιστικό. Το ευυπόληπτο ζεύγος Φρανκενστάιν (αναφορά στον πρωτοπόρο επιστήμονα του ομότιτλου ρομαντικού μυθιστορήματος της Μαίρης Σέλεϊ) ανησυχεί με τις παραξενιές του μοναδικού τους τέκνου Βίκτωρ. Μια επιστημονική ευφυΐα με μοναδικό φίλο τον Σπίθα.

Οταν ο Σπίθας σκοτώνεται σε δυστύχημα, απαρηγόρητος ο Βίκτωρ αποφασίζει να εφαρμόσει στην πράξη, με βάση τον ηλεκτρισμό, τα επιστημονικά πειράματα του δασκάλου του Ρισκρούσκι και έτσι να επαναφέρει στη ζωή το σκυλάκι. Οπερ και εγένετο. Ομως οι τεμπέληδες και ανεπρόκοποι συμμαθητές του τον εκβιάζουν και προκειμένου να κερδίσουν πολύτιμο έπαθλο σχολικό επαναλαμβάνουν άτσαλα και μαζικά το ίδιο πείραμα, με αποτέλεσμα να νεκραναστήσουν από το νεκροταφείο ζώων πλήθος μικρών και μεγάλων τεράτων.

Ετσι τα ζόμπι εφορμούν, οι πολίτες τρομοκρατούνται, τα βάζουν με την Επιστήμη και διώχνουν από την πόλη αυτόν τον περίεργο καθηγητή με το ξενικό όνομα. Ετσι αρχίζει το κυνήγι μαγισσών. Κι έτσι ο Ρισκρούσκι σχολιάζει: «Είστε αδαείς και ηλίθιοι». «Στη χώρα μου ακόμα και ο υδραυλικός μου έχει κερδίσει Νομπέλ Φυσικής». Πες τα χρυσόστομε.

Το συμπέρασμα καταλυτικό, η επιστήμη πάει παρέα με την αληθινή αγάπη. Αλλά η παρά φύσιν χρήση της πάει παρέα με τον σκοταδισμό και το κυνήγι μαγισσών. Με καθήλωσε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Βαθμοί=8