«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Μανούρας. Η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του 35χρονου μέσω καταγγελίας από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος, που εργαζόταν σε εταιρεία μάρκετινγκ, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις που θα επιθυμούσαν να φτιάξουν βάση για το πελατολόγιο τους. Ενα από τα άτομα στα οποία απευθύνθηκε ο 35χρονος προέβη στην καταγγελία προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε τις διωκτικές Αρχές.

Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το σπίτι του 35χρονου στη Βορειοανατολική Αττική εντόπισαν έναν πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών αρχείων, μέσα στα οποία υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για 9 εκατ. πολίτες: στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς φορολογικών μητρώων και αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος κατ’ αρχάς διαπίστωσαν πως όλος αυτός ο όγκος των δεδομένων δεν είναι προϊόν χάκινγκ, και μόνο ένας τρόπος υπήρχε προκειμένου αυτά τα στοιχεία να βγουν από το υπουργείο Οικονομικών. «Ολα αυτά τα στοιχεία ήταν αποθηκευμένα σε υπολογιστές οι οποίοι δεν είχαν σύνδεση με το Διαδίκτυο. Συστήματα στα οποία αυστηρά είχαν πρόσβαση μόνο συγκεκριμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας, που θέτει ερωτηματικά για την ασφάλεια των ευαίσθητων συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο 35χρονος, από τη στιγμή της σύλληψής του προσπάθησε να αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή του και επέμενε να υποστηρίζει πως πήρε τα στοιχεία των 9 εκατ. πολιτών από έναν φίλο του, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει. Σύμφωνα όμως με αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας που συμμετέχουν στην έρευνα, το σενάριο που φαίνεται να ισχύει είναι πως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που είχαν άδεια πρόσβασης σε αυτούς τους υπολογιστές έκλεβαν σταδιακά τα δεδομένα, σε μια διαδικασία που πιθανόν να διήρκεσε περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Ο 35χρονος ήταν ο συνδετικός κρίκος του κυκλώματος των επίορκων υπαλλήλων με την αγορά.

Ο 35χρονος, που κατηγορείται για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ζήτησε και έλαβε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να απολογηθεί.