Στα βήματα των ελευθερωτών βάδισαν το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από 100 χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.

Η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου.

Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου. Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά.

Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.

Εκεί έγινε επίσης έπαρση της σημαίας με τη συνοδεία κανονιοβολισμών, από πεδινή πυροβολαρχία και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει από την Παρασκευή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος την παρακολούθησε από τον εξώστη της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας-Θράκης, Π. Παναγιωτόπουλος και Θ. Καράογλου, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Χωρίς προβλήματα η μαθητική παρέλαση

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην οδό Τσιμισκή, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι μαθητές από σχολεία της πόλης πέρασαν μπροστά από την εξέδρα, που βρισκόταν στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, ενώ σε απόσταση 200 περίπου μέτρων, πριν και μετά την εξέδρα και κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, είχαν τοποθετηθεί αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τυχόν αποδοκιμασίες και επεισόδια από θεατές.

Στην εξέδρα των επισήμων ήταν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στα πεζοδρόμια, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, χειροκρότησε τους μαθητές.

Στη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκε μικροένταση όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους βουλευτές Τάσο Κουράκη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μαζί με άλλους διαδηλωτές, άνοιξαν δύο πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόϊκας.

Ορισμένοι γονείς μαθητών και θεατές αντέδρασαν και τους αποδοκίμασαν, ενώ οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να περάσουν μπροστά από την εξέδρα, αμέσως μετά την λήξη της παρέλασης.

Ο Τάσος Κουράκης καταδίκασε τα αστυνομικά μέτρα λέγοντας ότι δεν αποσκοπούσαν στο να γίνει ομαλά η παρέλαση, αλλά στο να αποτρέψει τον κόσμο να πει το δικό του «όχι» στον εκφασισμό της κοινωνίας.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι η παρέλαση ολοκληρώθηκε, ενώ μια άλλη μικρή ομάδα διαδηλωτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αυριανή παρέλαση

Σε φρούριο θα μετατραπεί η Θεσσαλονίκη την Κυριακή για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περυσινά έκτροπα, όταν τελικά ακυρώθηκε η παρέλαση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθήσει το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Έτσι, θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι θα είναι αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση από απόσταση.

Επί ποδός θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη 2.000 αστυνομικοί, ενώ στη συμπρωτεύουσα θα φτάσουν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες.

Το σχέδιο για την αποτροπή εκτρόπων περιλαμβάνει, επίσης, κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ισχυρή αστυνομική παρουσία και ειδικές διαπιστεύσεις θα διεξαχθεί η μαθητική παρέλαση και στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις τοπικές παρελάσεις.

Όπως στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα η παρέλαση θα κρατήσει πολύ λίγη ώρα.

Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας και στην Αθήνα είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση, χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο απέναντι από τους επισήμους.