Από μια πρόταση για την επίλυση της κρίσης στη Συρία συνοδεύτηκε η «συνάντηση-έκπληξη», όπως χαρακτηρίστηκε από αναλυτές, που είχαν στο Μπακού, στο πλαίσιο της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO), ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο ιρανός Πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Στη διάρκειας 40 λεπτών συνάντηση, ο τούρκος Πρωθυπουργός πρότεινε ένα σύστημα τριμερούς διαπραγμάτευσης για την επίλυση της κρίσης, στο οποίο η Τουρκία είναι η μοναδική σταθερά. Η πρόταση Ερντογάν περιλαμβάνει διάφορα σχήματα. Και καθώς η Σαουδική Αραβία αρνείται να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με το Ιράν, η τριμερής θα μπορούσε να αποτελείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, από την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ιράν ή την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν ή την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. «Στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα δούμε πιο καθαρά τι θα κάνουμε», δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμαντινετζάντ φέρεται από την πλευρά του να δικαίωσε την απόφαση της Αγκυρας να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην εκτόξευση όλμου από το συριακό έδαφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε τούρκοι άμαχοι στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε στον ιρανό Πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ. Η Τεχεράνη προχώρησε σε ακόμη μία κίνηση καλής χειρονομίας προς την Αγκυρα αίροντας το βέτο για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον ECO και έτσι τώρα το καθεστώς της κατεχόμενης Κύπρου θα συμμετάσχει υπό την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό.

Αίσθηση προκάλεσαν στο μεταξύ στην Τουρκία οι δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Φρανκ Ρικαρντιόνε ότι η επίθεση στο Ακτσάκαλε ήταν σχεδιασμένη από το καθεστώς Ασαντ για να σύρει σε πόλεμο την Αγκυρα. Την ίδια ώρα, μαίνονται οι συγκρούσεις στη Συρία, με το Μεγάλο Τέμενος του Χαλεπιού, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές στο εσωτερικό του από τα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών. Ο μουσουλμανικός ναός χρονολογείται τον 13ο αιώνα και φιλοξενεί μια σειρά από σπάνια βιβλία, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη. Η απόπειρα μιας ομάδας ειδικών να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών κατέληξε σε τραγωδία: ένα μέλος της τραυματίστηκε στο πόδι από πυρά ανταρτών και άφησε την τελευταία του πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά του.